Domačija Javornik

 • Kuhinja
  ob Krki, vse iz postrvi in še malo divjačine
 • Kdo
  družina Javornik, chefinja Barbara Kotar Javornik
 • Odpiralni Čas
  petek
  od 14. do 20. ure
  sobota in nedelja
  od 12. do 20. ure
  sreda in četrtek
  odprto po dogovoru
  januar in februar
  zaprto
 • Naslov
  Krka 27, Krka, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)31 739 771
 • Posebnosti
  izvir Krke
 • Prostor
  na travi in leseni terasi tik ob reki pod izvirom; v notranjosti tri mize ob peči

Kjer vzljubiš postrvi

Fotozgodba

Foto zgodba z izvira Krke

Obisk avgusta 2019
Klik

Foto zgodba z izvira Krke

Do izvira Krke je sprehod, do spusta po reki pa dolgi postanek že takoj na začetku. Le kdo bi šel naprej, če pa na Javornikovi domačiji ne le ješ, temveč se kopaš, loviš ribe, se sprehajaš, poležavaš in ob lesenem mostu čez Krko z levo držiš njo čez mizo, z desno pa žlico čez krožnik?!

Domačija Javornik, kjer so včasih le izposojali kanuje in pekli postrvi, je postala gostilna zato, ker je na Slovenskem premalo takšnih, ki znajo nesporno lepoto naše narave tako pristno združiti z okusnostjo naših jedi. Če drugje ne ješ postrvi, jih pri Javorniku ob Krki vzljubiš!

Zgoraj so brzice s slalomskimi vratci, spodaj pa je tako mirno, da se slišijo muhe, ko jih ribiči navijajo po zraku. Na reki so kajaki in kanuji, hortenzije so ob plotu, lesene mize na travi in tik ob zeleni vodi ležalniki za vmes med hodi. Majhna jedilnica je na romantični terasi in ob topli peči.

Vrč z vodo in meto je takoj na mizi, nato pa mu sledi za cel piknik hladnih predjedi, ki so iz postrvi in divjačine. Juhe so z vrta, solata je za celo omizje, tople so domače testenine, potem pa za glavno tako vsak naroči že legendarno Javornikovo postrv v koruznem zdrobu. Če ne zmorete več, vam bodo pa pito zavili in ponudili le tri ali štiri sorbeje.

Zdi se, da je Javornikovim uspelo nemogoče: njihova pravljična hiška, čeprav le dobre pol ure iz središča Ljubljane, gre od ust do ust še vedno kot šepet in to, prosim, upoštevajte tudi vi. Kaminska peč je sicer velika, a stolov je malo, in terasa se sicer raztegne na trato, toda kuhinje je le za kamro in Barbara je med lonci, njeni hčeri pa med gosti.Jedilni list

Hladna predjed

Tris paštet iz postrvi

8 €

Prekajena postrv s hrenovo peno

8 €

Skuta z bučnim oljem na pršutu divje svinje

8 €

Juha

Goveja juha s špinačnimi in piščančjimi štruklji

5 €

Topla predjed

Domači ravioli polnjeni s skuto in prekajeno potrvjo

11 €

Glavna jed

File postrvi s koromačem in krompirjevim pirejem

17 €

Postrv v koruznem zdrobu pečena na žaru in masleni krompir

17 €

Jelenova krača s pečenim krompirjem

23 €

Sladica

Jabolčna pita z rabarbaro

5 €

Sorbet (limetin z baziliko, malinov...)

5 €

Rad Dobrojem priporoča

Čar teh jedi je, da niso dovršene, izpiljene, ponavljajoče. Čar tega ambienta je, da so ob vsakem novem obisku reka, vreme in ribiči drugačni. Ko prideš, težko greš. Ko ješ, težko nehaš. Ko se vračaš, nisi sam.