Ošterija Klinec

 • Kuhinja
  briške jedi z vinskim značajem
 • Kdo
  Simona in Aleks Klinec, chef Aleks Klinec
 • Odpiralni Čas
  petek
  od 19. do 22.ure
  sobota
  od 12.30 do 15. ure in od 19. do 22. ure
  nedelja
  od 12.30 do 16. ure
  od ponedeljka do četrtka
  zaprto (odprto po dogovoru)
 • Naslov
  Medana 20, Medana, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)5 304 5092
  +386 (0)5 395 9409
  +386 (0)40 663 322
 • Splet
  www.klinec.si
 • Email
  klinec@klinec.si
 • Ošterija Klinec
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  ekološka kmetija, vina Klinec
 • Prostor
  Ko je sonce, je vrt, prostorna terasa nad vinogradi Brd in Collia. Ko ga ni, sta dve kmetski izbi, kot sta včasih bili. Vsak, ki pride, postoji pri šanku, vsak ki gre, še eno reče ob šanku.

Pobožajte in okusite

Fotozgodba

Foto zgodba

Klik

Foto zgodba

Že pri vratih resno opozorilo. Na prislonjeni tabli s kredo piše v angleščini: ”Nimamo pizze, coca cole in pomfrita.” Zraven je na visokem tnalu umetniška skulptura. Na terasi, med limonami in briškimi griči, jih je še vse polno. Ko je Aleks Klinec pred dvajsetimi leti tukaj začel Dneve poezije in vina, je bila v Brdih ena gostilna in nič postelj. Danes proti Medani in navzgor občudujoče pogledujejo iz sosednjega Collia. Tudi zato, ker je najbolj znana slovenska vinska vas ostala pristna in iskrena. Tudi zato, ker je sredi vasi ekološka kmetija, na kateri osli delajo kompost, pujsi zobajo grozdje, kopuni kosijo travo, gospodar in gospodarica pa zjutraj, ko gostje že zajtrkujejo pod brajdo in med divjim hmeljem, še malo poležita s tremi otroci. Saj za marmelado poskrbijo none. Poskusite, torej, figovo, breskovo, jagodno, karamelno.

Klinec ni modna gostilna, čeprav je in, če ste tam. Klinec ne raziskuje in kreira, čeprav še niste pili iz takšnih sodov. Klinec ni za vsak dan, čeprav je tam vedno prijetno. Klinec, skratka, ni le hrana, čeprav se boste tako najedli, da boste še prespali. Saj potem ne bodo le marmelade, temveč tudi pršut. Osemnajst-kilogramska taca je gosto marmorirana, z debelo in sladko maščobo. Trgajte fete po dolgem in jim pustite, da se stopijo na jeziku. Pa četudi ga zato ne boste jedli več nikjer drugje …

Pogled je takšen, da še tisti, ki pridejo nenaročeni a lačni, niso jezni. Ko včerajšnji dež opere tihožitje, se vidi do Dolomitov. Odkar so njeni vinarji ponesli sloves o slovenskih vinih po celem svetu, je Medana najbolj znana slovenska turistična vas, v katero vodi prava vinska božja pot. Gostiln in postelj je vsako jesen več, toda veter, ki pridno suši pršute in šalame, zaenkrat še uspešno kljubuje množičnosti. Ne le Klinec, Medana nasploh uspešno neguje gostoljubnost, prijaznost, domačnost. Tukaj so vsi stari gostje.

A tisto, kar medansko ošterijo naredi za posebno, sploh ni na krožnikih ali v kozarcih. O čemer, namreč, drugi le pripovedujejo, lahko pri Klinecu vidite, pobožate, povovnjatre, naberete, preden okusite!Jedilni list

poletje 2016
Hladna predjed

Stracchino sir Zoff s surovimi bučkami in cvetovi ter koromačem

7 €

Pršut z rukolo in figami

8 €

Juha

Poletna kremna juhica iz blitve, pestiči bučkinih cvetov in praženimi lešniki

5 €

Topla predjed

Domača paštica s kapunom

8 €

Orzoto s panceto in mladimi bučkami, stebla iz rdeče pese in fižoleti

7 €

Glavna jed

Odojek krškopoljskega pujsa pod peko in mladim krompirjem

17 €

Dobro uležan roastbif pečen na trtinem oglju z belo polento

15 €

Sladica

Jogurtova torta z gozdnimi borovnicami

5 €

"Peršolada": breskve v gardelinu s poprovo meto

5 €

Vinski list

Aleks Klinec ima premajhen vinograd (6,5 hektarja), da bi bil bolj znan doma, saj izvaža svoja vina v kar 17 držav, v tamkajšnje prestižne restavracije in vinoteke. Ekološka pridelava, maceracija belih sort, dolgo zorenje v majhnih in večjih sodih, naravni in stari postopki vinifikacije. Zdaj se toči letnik 2011, sauvignonasse k hladnim predjedem, malvazija ob zelenjavi, gardelin (sivi pinot) k ješprenju, rebula k paštam, quella in mora k bifteku, ortodox (verduc, rebula, malvazija, tokaj) za meditacijo po jedi.

Rad Dobrojem priporoča

Simona in Aleks Klinec sta svojo gostilno, ki je tudi kmetija, sicer preimenovala v ošterijo, toda ni jima uspelo ... Klinec je še vedno predvsem - domačija! Nikjer se kopuni iz raguja, mangalice iz larda in osli na kompostu ne pasejo tako blizu! Klinec je samozadosten; ko enkrat prideš, bi kar ostal.