Domačija Vino Gaube

 • Kuhinja
  vrhunski meni na vinski pokušini
 • Kdo
  družina Gaube, chef Klavdija Gaube
 • Odpiralni Čas
  četrtek in nedelja
  od 13. do 19. ure
  petek in sobota
  od 13. do 21. ure
  ponudba tople hrane po predhodnem dogovoru
 • Naslov
  Špičnik 17, Zgornja Kungota, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)41 526 511
  +386 (0)41 747 151
 • Splet
  www.vino-gaube.si
 • Email
  vinarstvo.gaube@siol.net
 • Domačija Vino Gaube
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  vinski turizem; prenočišča načrtujejo
 • Prostor
  degustacija za visoko mizo, dobrojedstvo med diplomami in nad vinsko kletjo

Degustacijski meni nad vinsko kletjo

Fotozgodba

Foto zgodba s Špičnika

Obisk aprila 2019
Klik

Foto zgodba s Špičnika

Na kmečki turizem gremo na domače! Ker imajo svoje pujse, ima pečenka čisto drugi okus. Ker imajo svojo zabelo, je pražen krompir še takšen kot je nekoč bil. Ker imajo lasten zelenjavni vrt, je v solati vse tisto, kar je še pred nekaj minutami raslo. Ker imajo svoje vino, gremo na koncu še v klet.

Toda, če je to definicija, ki najboljše opiše slovenske kmečke turizme, kaj je potemtakem tisto, kar se tik pod avstrijsko mejo v Špičniku, kjer cesta sredi goric tako srčkasto vijuga, imenuje izletniška kmetija Gaube?!

Bralci, pozor! Sledi dolg odstavek. Tako dolg kot je dolg tudi Gaubejev ”meni”. Pa sami ocenite, kakšen bi naj bil kmečki turizem!

Ob rose penini je na debeli leseni deski majhnih grižljajev, od domače kuhane klobase in jetrne paštete z bučnicami do zeliščnega sira in hrustljavcev z orehi ter lešniki, za cel degustacijski meni. Potem je za hladno tlačenka na čežani z domačo salamo in vloženimi jurčki ali pa goveji jezik s sosedovim bučnim oljem na domačem motovilcu, v jušnikih so hrbtiščeva, ajdova, fižolova in muškatna, za toplo so zvitki, v špinačni palačinki je gobov nadev na paradižnikovem pestu, v hrustljavo ocvrtem pa ajdov na rdeči pesi z malinami. A potem se šele prav začne, saj je svinjski file počasi in dolgo pečen, telečja rebra so sočno nadevana, goleni so štajerski osso buco, piščanec pa je v ruladi z bučkami in zapečeno polento. In, ker se je pri Gaubejevih, ko so Lojzova vina dobila novo klet, nad njo pa Klavdija novo kuhinjo, tako resno-kulinarično začelo pravzaprav s sladicami, nihče prehitro ne omaga. Kar je drugje štrudelj, je tukaj hišna jabolčna torta z želejem, kar se tudi finim restavracijam primeri, da se sredica prehitro strdi, je v čokoladnem narastku vedno tekoče, za kar drugi potrebujejo slaščičarje, je pri Klavdiji Gaube brezhibno oblikovana kostanjeva tortica na bučnem biskvitu z želejem izabeline marmelade, in kar bi naj bili drugje štruklji, tukaj, ko leži v višnjevi omaki s čokolado, diši po sosedovi skuti in domačem pehtranu. In, seveda, konča se najslajše, z ledeno trgatvijo!Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

21 do 24 €

4 hodi

25 do 30 €

5 hodov

od 32 €

Narezek s prilogami
8 €
Sladice
4 do 6 €

Vinski list

15 vin lastne pridelave (tudi na kozarec) + 2 penini klasična metoda + ledeno vino
vinska svetovalca: Alojzij in Patrik Gaube

Rad Dobrojem priporoča

Veliko je kmečkih turizmov, a zelo malo jih ima tudi dobro vino. Še več je vinotočev, a še manj jih zna v kuhinji kaj več kot narezati salamo in speči gibanico. Gaube je v obojem, torej, velika izjema! Greš na vinsko pokušino, pa padeš s stola zaradi hrane.