Gostilna Bužinel

 • Kuhinja
  morske jedi med briškimi vinogradi
 • Kdo
  Katja in Elvis Bužinel
 • Odpiralni Čas
  od četrtka do sobote
  od 12. do 15. ure in od 18. do 23. ure
  nedelja
  od 12. do 16. ure
  od ponedeljka do srede
  zaprto
 • Naslov
  Plešivo 37, Dobrovo v Brdih, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)31 671 705​
 • Splet
  www.buzinel.si
 • Email
  info@buzinel.si
 • Gostilna Bužinel
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  vina Bužinel in sobe
 • Prostor
  terasa nad vinogradom, domačna jedilnica nad vinsko kletjo

Morje med vinogradi

Fotozgodba

Foto zgodba s Plešiva

Obisk septembra 2018
Klik

Foto zgodba s Plešiva

To je ribja gostilna, v kateri ob (skoraj) vsakem hodu dobiš zavitek s čistilnim robčkom. Zato pozor, to ni za obraz, temveč za roke. Zato pozor, to ni na morju, temveč med vinogradi, na terasi, ki se ponaša z enim najlepših pogledov tako na Brda kot na Collio. Zato, pozor, to je tista gostilna, ki nima jedilnega lista, kar pomeni, da je potrebno skrbno poslušati, saj se vse dobro sliši, toda porcije so takšne, da si vsega ni mogoče naročiti. In zato, pozor, to je tudi kmetija, ki ima 11 hektarjev vinogradov, zato tudi vinske karte ni potrebno iskati, temveč le pospremiti gospodarja v klet, kjer ima svojo kapelico.

Bužinelova ribja ljubezen je dokaz, da je lahko oddaljenost od morja tudi prednost. Tisti na rivi imajo preveč kopalcev, turistov in mimoidočih, da bi imeli čas še za pravo ribjo dobavo. Če pa si sredi vinograda, se moraš potruditi, saj se s takšne terase daleč vidi, takšna vina nočejo površne spremljave, in vinski popotniki niso navadni turisti. Ne nazadnje pa je iz Brd enako blizu tako do Beneške lagune kot do Kvarnerskega zaliva, vmes pa je tudi dovolj slovenskega morja in ribiških zvez.Vinski list

Samo lastna vina z enajstih briških hektarjev in z izkušnjami več generacij Bužinelov. Karlo je penina po klasični metodi iz rebule, modrega pinota in chardonnaya, 20 mesecev na kvasovkah, sveža, suha, dovolj elegantna, da komaj čakaš prvi, surovi, hod; Cvetko je sauvignonasse, bela breskev, dovolj polno vino za sveži morski vonj; rebula je briška, torej mineralna in trmasta; elvis belo je briška zvrst chardonnaya, sauvignona in rebule, z vonjem po travniku in slanostjo po morju, za pravo ribo; elvis rdeče, cabernet sauvignon in merlot, z nekaj barika, rdeče sadje in zelišča, blagi tanini, za tiste, ki se tudi v morski gostilni ne odpovejo mesu; posebnost je Ledana iz Medane, ker je bila 20. decembra 2009 v Brdih ledena trgatev in je nastalo prvo ledeno vino v zgodovini Brd.

Rad Dobrojem priporoča

Bužinel ni najboljša slovenska ribja gostilna, toda njegova odlika je ravno v tem, da te ambicije niti nima. Raje se posveča ”le” dobri, redni, sveži dobavi, čim bolj nežni kuharski obdelavi in svojim gostom, med katerimi niso slučajno v večini stalni.