Gostilna Gastuž
- Kuhinja
novi krožniki v najstarejši slovenski gostilni - Kdo
Benjamin Kračun, chefa Ana Rodošek in Luka M. Simšič - Odpiralni Čas
od torka do četrtka in v nedeljood 10. do 18. urepetek in sobotaod 10. do 22. ureponedeljekzaprto - Naslov
Špitalič pri Slov. Konjicah 11, Loče, Slovenija - Telefon
+386 (3) 752 3700
- Splet
www.gastuz.si - Email
rezervacije@gastuz.si -
Gostilna Gastuž
- Posebnosti
znak Gostilna Slovenija in Žička Kartuzija - Prostor
za debelimi in starimi zidovi
Najstarejša slovenska gostilna
Gastuž je najstarejša gostilna na Slovenskem, z letnico 1467! Že zaradi tega si zasluži posebno čast in pozornost. A žal je bila gostilna v dvorcu ob kartuziji Žiče v konjiškem zaledju predolgo znana le po svoji starosti, ne pa tudi po ponudbi. Zdaj obeta, da bo drugače. Podjetni gostinec iz Loč, ki ima ob Penzionu Kračun še restavracijo, picerijo in wellness center, stavi, kot pravi, na slovensko tradicijo, ki je v ”odlični hrani in prelepi naravi”, njegovi kuharji pa na štedilniku tradiciji dodajajo sodobnost. Zastaviti tako v gostilni, ki obstaja že več kot pol tisočletja (!), na zgodovinskem prostoru, kjer je Otokar III. videl zajca in zato tam ustanovil najstarejšo kartuzijo v Srednji Evropi, je zagotovo hvale vredno. Preveč imamo na Slovenskem tradicije, zgodovine in lepot, ki jih ne znamo izkoriščati, zato samevajo in propadajo.
Ambient starega dvorca z veliko sobo Filipa Žičkega in manjšo Leopolda Konjiškega, se ni bistveno spremenil, a pogrinjki so daljši in lepše nabrani, svetloba osvetljuje star masivni strop, pod steklenimi pokrovi na osrednji mizi pa se sušeno sadje barvno ujema z modnimi slikami na lesenih opažih in sodobnimi krožniki temnih barv. Novi začetki so, skratka, spodbudni, stara vinska klet v kartuziji in velik zeliščni vrt pa sta ob pestri zgodovini zagotovilo za lep izlet.