Gostilna Javornik
- Kuhinja
slovenske jedi iz krušne peči - Kdo
družina Pevec, chefa Jan Pevec in Aljoša Bohte - Odpiralni Čas
sreda in četrtekod 10. do 22. urepetek in sobotaod 12. do 02. urenedeljaod 12. do 22. ureponedeljek in torekzaprto - Naslov
Rakovnik 6, Rakovnik pri Šentrupertu, Slovenija - Telefon
+386 (0)7 343 4534
- Splet
www.javornik.com - Email
gostilna.javornik@siol.net -
Gostilna Javornik
- Posebnosti
krušna peč - Prostor
nekoč majhna gostilna ima že tri jedilnice in veliko parkirišče
Žmah iz krušne peči
Tukaj je dovolj le en stavek. Pri njih so doma jedi iz krušne peči! Če pa je kdo vseeno še radoveden, mu pri Javorniku povedo čisto vse o krušni peči: ”Postopki priprave, predvsem pa predpriprava jedi v krušni peči, so zamudnejši in dolgotrajnejši, trske, pepel, dim …, paziti je tudi treba, da se jedi ne izsušijo ali ne dobijo premočnega okusa po dimu. Vendar se vse to splača zaradi edinstvenih okusov, ko pridejo jedi iz krušne peči. Govorimo o žmahu po krušni peči.”
Javornikove specialitete iz krušne peči: sezamov hlebček in domača pašteta, hobotnica z blitvo, lignji s krompirjem in paradižnikom, rižota s školjkami, puran s paradižnikom in papriko, teletina v prekajeni omaki, ramstek zapečen s hrenom, gratinirane melancane.
Pri nas je veliko podeželskih gostiln, ki imajo med tednom prevelika parkirišča. Zato, ker znajo kuhati le nedeljska kosila. Pri nas je tudi dovolj gostiln, ki premorejo krušne peči. Toda te peči zmorejo le pizza naročila. Javornik ni ne med prvimi ne med drugimi!