Gostilna Krištof

 • Kuhinja
  domače jedi s chefom, idejami in ekologijo
 • Kdo
  Krištof in Tomaž Bolka
  chef Uroš Gorjanc
 • Odpiralni Čas
  od ponedeljka do sobote
  od 12. do 22. ure
  nedelja in prazniki
  zaprto
 • Naslov
  Predoslje 22, Predoslje, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)4 234 1030
  +386 (0)41 358 786
  +386 (0)41 672 097
 • Splet
  www.gostilnakristof.si
 • Email
  kristof@siol.net
 • Gostilna Krištof
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  Gostilna za dva, Gozdna vila, Nežkina hiša, Shramba (hiša za samooskrbo, v sodelovanju s Stonogo mesečna tržnica z lokalnimi in sezonskimi pridelki), v sodelovanju z Dvorom Jezeršek Večerja na zajli
 • Prostor
  na terasi so ene mize pogrnjene, druge pa tudi ne, na tabli pred vrati smo vsi enaki, za štamtišem smo sami domači, v jedilnici salame dišijo po starem, brancini pa po novem dimu, v tem Krištofu, kjer je še pot na WC izlet, se počutimo prijetno!

Domače je lahko tudi vrhunsko!

Fotozgodba

Foto zgodba iz Predoslja

Obisk oktobra 2019
Klik

Foto zgodba iz Predoslja

Krištof je domača gostilna, toda z vrhunsko ponudbo! V njej se pisano prepletajo, družijo in dopolnjujejo raznolikosti in zgodbe pod novo streho. Na terasi so skupaj žejni in lačni, na tabli pred vrati so vsi današnji gostje, na vrtu zobajo skupaj muce, psička in kokoši, za štamtišem razpredajo ob pivu in šampanjcu, v jedilnici se družijo golaževi ter chefovi gostje. Ni čudno, da si brata delita dneve v tednu, gostilna pa ima še Gozdno vilo, Gostilno za dva, Nežkino hišo, Shrambo in večerjo na zajli.

Kar trije srčki za domačo gostilno? Saj tudi štirje niso v tako stari gostilni, ki ustvarja ”prihodnost z vrnitvijo h koreninam in naravi”, njena filozofija pa temelji ”na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah, v kombinaciji z izbranimi vini”, nedosegljivi!

Tako domača gostilna, kljub trem srčkom? Tako se v Krištofu pravilno začudi! Saj je ”lažje” skuhati za tri srčke, kot pa biti tako pristno domač.

To pa je tudi edina težava v zvezi s Krištofom. V vse druge domače gostilne gremo zato, ker vemo, kaj bomo v njih jedli, in nam je zato v njih tako udobno. V Krištofu pa si vedno obljubim, da bom naslednjič le njegove bio vampe ali pa le Krišljevo solčavsko jagnjetino v obari, a me potem radovednost vedno premami, da se mu spet prepustim.

Obisk 2015

Beli in črni brat

Za začetek je tvoje ime. Naj se ve, kdo bo danes užival! Za pozdrav, ob mehurčkih, je presni šopek cvetov dlakavih, travniških cvetic, ki pečejo po redkvici in dišijo po kreši. Naj se ve, kaj je zdravo! Za začimbo je ribji futr, v mlinčku za poper, mešanica plavih rib, pšenice, koruze in ovsa. Naj se ve, da ribice zdravo jejo! Za spremljavo je tercet Žive. Naj se ve, da bo ubrano, lepo, prijetno! Na koncu pa je kar čaj, toda iz žive vode, ki se je ves večer grela na gašperčku v jedilnici, iz več vrst kopriv, rmana in regratovih cvetov. ”Ki se uporabljajo za škropljenje trte. Naj se ve, da je naravno, da to lahko pijemo!”

Toda vseeno je Krištof, čeprav je vsak obisk za celo malho zgodb, projektov, idej in novosti, še vedno enaka gostilna, vaška in družinska, tradicionalna in dobra, s trdimi klopmi in gašperčkom za kavo vred.

Začne se s slanim in sladk(ovodn)im, surovim in dimljenim, našim in tujim. O vsakem dobavitelju je popoln dosje, o njegovi veri, prepričanju, filozofiji, znanju, načinih, ciljih … Nadaljuje se eko in konča se z izletom, do lesenega šotora, iz katerega je najlepši pogled na vaško cerkev. Macesnov les je z Jezerskega, seno je z našega travnika, klopi so iz Bitenj, obložene z ovčjimi kožami iz Solčavja, prt je od babice, tete in mame, lestenec je iz kanglic za mleko, ker je bila tam, kjer danes ni trgovina, temveč je Samooskrba, mlečna zadruga. Nad vsem tem pa piše: ”Več kot ti dajem, več imam, kajti oboje je neskončno.”

Je že konec? Ali je šele začetek? Kozji sir je s kmetije, olivno olje pa iz zlatarne. Že smo med vrati, ko se Tomaž še nečesa spomni. ”Joj, še čaj …”.Chef


Uroš Gorjanc

Chef gostilne Krištof - Uroš Gorjanc - čigar največja strast je slaščičarstvo, brez katerega ne bi bilo njegovih trendovskih krožnikov.

 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

Mali meni - 3 hodi

29 €

Ribji meni - 4 hodi

39 €

Prepustite se razvajanju - 5 hodov

51 €

Hladna predjed

Kozji sir Krištof, fige, orehi, treviški radič

12,50 €

Tatar Vodomčeve postrvi, gel grozdja, marinirane grozdne jagode, avokado z wasabijem, ocvirki mangalice

13,50 €

Topla predjed

Domači ravioli polnjeni s skuto, lisičke, piranski brancin Fonda

13,50 €

Duet gosjih jeter, lešnikova skorjica, glazirana jabolka, jabolčni sorbet

16,50 €

Glavna jed

Telečja krača, pršut, žajbelj, krompirjevi nudlji z jurčki, telečja glace omaka

21,00 €

Kunec v skorjici iz slanine, »pohana šnita«, višnje, gosja jetra, višnjeva omaka

22,00 €

Sladica

Čokoladna cigara, viski sladoled, karamelna omaka

6,90 €

Kobariški krapi, jabolčni gel, vanilijeva pena, vanilijev sladoled

6,90 €

Vinski list

sommelier: Krištof Bolka
število vinskih etiket: 115

Rad Dobrojem priporoča

Čeprav je Krištof hkrati domača, celo vaška, in vrhunska gostilna, je strah, da ”navadni” ne bi znali jesti, elitni pa ne bi hoteli, odveč. Tukaj se dobrodošle počutijo vsi, ker imajo kaj izbrati, kje sesti, koliko si privoščiti in zakaj še priti. Zaradi Krištofovih zgodb med gosti niso le lačni in žejni, temveč tudi radovedni, zaradi Krištofovih ”niš” pa so tudi vegani, ekološko zavedni in celo slepi.