Gostilna Krištof

 • Kuhinja
  tradicionalne jedi, polne novih idej in ekologije
 • Kdo
  Krištof in Tomaž Bolka, chef Uroš Gorjanc
 • Odpiralni Čas
  od ponedeljka do sobote
  od 12. do 22. ure
  nedelja
  zaprto
 • Naslov
  Predoslje 22, Predoslje, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)4 234 1030
  +386 (0)41 358 786
  +386 (0)41 672 097
 • Splet
  www.gostilnakristof.si
 • Email
  kristof@siol.net
 • Gostilna Krištof
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  bio in veganske jedi, Nežkina hiša, Samooskrba, vinoteka, Gostilna za dva
 • Prostor
  za domačine ob šanku, za skupine v posebni sobi, za dobrojedce okrog Bolkove delovne mize za dimljenje; ambient tradicionalne gorenjske gostilne s krožniki in kozarci avantgardnih mer, barv ter oblik

Beli in črni brat

Za začetek je tvoje ime. Naj se ve, kdo bo danes užival! Za pozdrav, ob mehurčkih, je presni šopek cvetov dlakavih, travniških cvetic, ki pečejo po redkvici in dišijo po kreši. Naj se ve, kaj je zdravo! Za začimbo je ribji futr, v mlinčku za poper, mešanica plavih rib, pšenice, koruze in ovsa. Naj se ve, da ribice zdravo jejo! Za spremljavo je tercet Žive. Naj se ve, da bo ubrano, lepo, prijetno! Na koncu pa je kar čaj, toda iz žive vode, ki se je ves večer grela na gašperčku v jedilnici, iz več vrst kopriv, rmana in regratovih cvetov. ”Ki se uporabljajo za škropljenje trte. Naj se ve, da je naravno, da to lahko pijemo!”

Toda vseeno je Krištof, čeprav je vsak obisk za celo malho zgodb, projektov, idej in novosti, še vedno enaka gostilna, vaška in družinska, tradicionalna in dobra, s trdimi klopmi in gašperčkom za kavo vred.

Začne se s slanim in sladk(ovodn)im, surovim in dimljenim, našim in tujim. O vsakem dobavitelju je popoln dosje, o njegovi veri, prepričanju, filozofiji, znanju, načinih, ciljih … Nadaljuje se eko in konča se z izletom, do lesenega šotora, iz katerega je najlepši pogled na vaško cerkev. Macesnov les je z Jezerskega, seno je z našega travnika, klopi so iz Bitenj, obložene z ovčjimi kožami iz Solčavja, prt je od babice, tete in mame, lestenec je iz kanglic za mleko, ker je bila tam, kjer danes ni trgovina, temveč je Samooskrba, mlečna zadruga. Nad vsem tem pa piše: ”Več kot ti dajem, več imam, kajti oboje je neskončno.”

Je že konec? Ali je šele začetek? Kozji sir je s kmetije, olivno olje pa iz zlatarne. Že smo med vrati, ko se Tomaž še nečesa spomni. ”Joj, še čaj …”.Jedilni list

Degustacijski meni

Mali meni - 3 hodi

29 €

Ribji meni - 4 hodi

39€

Prepustite se razvajanju - 5 hodov

51 €

Vinski list

sommelier: Krištof Bolka
število vinskih etiket: 95

Rad Dobrojem priporoča

Človek letno ubije 30 milijard živali! Da jih poje. Da tako ubija sebe in svoj planet… Živinoreja je drugi največji povzročitelj globalnega ogrevanja! Toda hkrati je poljedelstvo, neposredno in posredno, največji povzročitelj toplogrednih plinov… Nič mesa in nič zelenjave? Rešitev je zgolj v nas! Jesti moramo manj in boljše! Manj, dosti manj, mesa, več, dosti več, zelenjave! Oboje pa pridelano ekološko in lokalno. Rešitev je, torej, da se začnemo obnašati kot - Krištof!