Gostilna Mahorčič

 • Kuhinja
  Ksenija Mahorčič nadgrajuje brkinsko in kraško kuhinjo
 • Kdo
  Martin in Ksenija Mahorčič
  chef Ksenija Krajšek Mahorčič
 • Odpiralni Čas
  od četrtka do nedelje
  od 12. do 22. ure
  od ponedeljka do srede
  zaprto
 • Naslov
  Rodik 51, Kozina, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)5 680 0400
  +386 (0)41 679 588
 • Splet
  www.rundictes.si
 • Email
  info@gostilna-mahorcic.si
 • Gostilna Mahorčič
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  član JRE Jeunes Restaurateurs
  znacka
 • Prostor
  Kjer ima gostilna takšno krušno peč, je pristno in domače!

Polno in penasto, kremno in domačno

Podeželske gostilne so naše narodno bogastvo! Ne le zaradi preteklosti, še bolj zaradi prihodnosti. V njih gresta skupaj tradicija in kreativnost, spomin in radovednost, avtohtonost in razgledanost. To so gostilne, v katerih kuhajo vsako jed skupaj babičini recepti, mamine roke in snahine ideje. In, čeprav ima vsaka svoje posebnosti, drugačnost in dialekt, v vseh diši enako, po gostoljubnosti, domačnosti in iskrenosti. Mahorčič iz Rodika ni le ena takšnih, temveč ena najboljših slovenskih podeželskih gostiln!

Ko zunaj in dovolj daleč mimo drvi avtocesta, se znotraj v enakomernih presledkih, počasi, da je čas za pogovor in počitek hkrati, po snežno belih in skrbno zlikanih prtih, do užitka vozijo hodi družinskega porcelana, polni, hkrati, preprostosti in dovršenosti.

Presenečenj pri Mahorčiču več ni. Gostje, ki so seveda stalni, zdaj že vedo, da tam, kjer sta bila vedno najboljša pršut in jota, divji prašič ni v gosti, težki in globoki omaki, pač pa v mehkem fileju in sočnih višnjah, s hrustljavo brkinsko slanino in pirejem z gorčičnimi semeni. Ob pršutu je pred njim še Mahorčičeva skuta, ki jo prekrivajo prozorno tanki oblanci poletnih tartufov, obliva pa sladka oljčna grenkoba itrane. Čeprav je le skuta, je tudi sveža, lahka in elegantna, kot piščančja pašteta, ki je polna in penasta, kremna in sočna, s sušenimi jabolki in zelenom z vipavskega hriba. A vseeno še nikomur ni dovolj, dokler v spomin ne gre še Ksenjina sladica, recimo tart karamele z vipavsko breskvijo in bezgom ter krokant s kraškim šetrajem.

Ko odpreš jedilni list, ne predolg, kar je vedno redkeje, domač, kar ni povsod enako, in lahek, sezonski ter svež, kar ni le reklamno, nočeš ničesar izpustiti. Zato si vesel, da na krožnikih ni gneče osnovnih sestavin, toda zato so vse odlične in s poreklom, med njimi ni prerivanja za prevlado, zato je rezultat harmoničnosti pristen okus. Nič čudnega, da v dveh polnih prostornih sobah domačno obnovljene stare kraške gostilne mešanico slovenščine in italijanščine preglasi esperanto mlaskanja. Mahorčič je najboljša kraška gostilna, čeprav je na drugi strani ceste!

Ksenija Mahorčič je mojstrica sladkorjev in čokolad, osnov in baz, zato so na jedilnem listu, ki ga spiše vsak letni čas, najbrž najboljše slovenske podeželske sladice! Toda šele po tistem, kar vse je pred njimi!Chef


Ksenija Krajšek Mahorčič

Tudi Ksenija Mahorčič je včasih pekla le klasične gospodinjske sladice. Potem pa je hotela več, zato je šla k največjim mojstrom v Italijo in Veliko Britanijo. Zdaj je ona mojstrica sladkorjev in čokolad, osnov in baz, zdaj so pri Mahorčiču na jedilnem listu tudi kreme, ganache, supreme in mousse.

 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

Razvajanje - 6 hodov

40,00 €

Črni tartuf - 5 hodov

59,00 €

Jesenska zgodba - 4 hodi
30 €

Piščanec v kremi, čebula in teran, razstavljena supa

Kopriva v testenini, bučke in paradižnik, spenjeno mleko s skorjo kozjega sira

Hrbet srne, pistacija, višnja, čips vijola krompirja

Nežna karamela in rdeča breskev

Vinski list

sommelier: Martin Mahorčič
število vinskih etiket: 70
hišni vinar: Primož Štoka (teran) in Vlater Pucer (malvazija)

Rad Dobrojem priporoča

Vedno so Mahorčičevi sloveli po svojih paštah in omakah, a Ksenija in Martin sta jih pomladila, nadgradila, popestrila. Okusi so še vedno domači, znani, stari in iskreni, le da so še nežni in spenjeni, moderni in razgledani.