Gostilna Mohoreč

 • Kuhinja
  pristno domača primorska kuhinja
 • Kdo
  Igor Rojc, chef Robert Ivančič
 • Odpiralni Čas
  od četrtka do nedelje
  od 12. do 22. ure
  od ponedeljka do srede
  zaprto
 • Naslov
  Kubed 66a, Kubed, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)5 653 2114
  +386 (0)41 822 699
 • Splet
  www.mohorec.si
 • Email
  gostilna@mohorec.si
 • Gostilna Mohoreč
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  znak Gostilna Slovenija
 • Prostor
  Ambient istrske konobe z novim kaminom in teraso s streho dopolni razstava zbledelih fotografij, med katerimi so tudi nonova pisma domačim s Soške fronte.

Mama je danes skuhala

Mohoreč je domača gostilna, v kateri po keramičnih ploščicah topotajo polni vozički polnih pekačev, v vseh je krompir sočno opit in hrustljavo zapečen, le da natakar enim kosa ribje divjake, drugim pa reže krotke jagenjčke. Toda, ko gospodar zajame sapo: ”Danes je mama še skuhala …” tudi naključni gostje zaprejo jedilne liste, celo stalni pozorno prisluhnejo in lačni začnejo brusiti nože. To je kot geslo, ki v družinski in domači, slovenski in šavrinski gostilni odpira vsa vrata, ne le do neučakanih želodcev, tudi do dobrega željnih src. Ker ta stavek pove o pristnosti v gostilni več kot še tako umetniško kovani izvesek nad vrati in še tako svetleče stiskan prospekt za njimi. Prisluhnite pri Mohoreču, kaj vam imajo za povedati. ”Bleki s koprivo, špargljeva juha, fuži z divjimi šparglji, njoki s kokoško ali divjačino, ombolo mladega pujsa s pršutom, rižota z gamberi in šparglji …”

”Dvomim, da ste jedli že takšne bobiče,” je drzno rečeno, toda kar gospodar postavi v navadnem krožniku na navadno mizo, brez blišča, pompa in drugih gostinskih trikov, res ni daleč od resnice. Bobiči tako zadišijo, da še sosedove ribe preglasijo, koruza jim sicer daje sladkost, toda tam, kjer žlica stoji, je še toliko drugega in gostega, da traja pogovor o tem, kaj je čičerika in kaj fižol, ki ga je toliko vrst, da je za ješprenj, ker je tako debel, komaj prostora, vse do dna. Spet tisti občutek, ki ne potrebuje recepta, ker se skuha kar sam, a le z mamo.Jedilni list

Hladna predjed

Sveži kozji sir z olivnim oljem, česnom in peteršiljem

6,90 €

Bakala na belo

5,80 €

Popečen kruhek s sardoni in tartufi

6,00 €

Topla predjed

Bobiči

4,00 €

Hišni njoki z dnevnimi golaži

7,50 €

Ročno delani bleki po Mohoreško (pršut, panceta, paradižnik)

7,50 €

Ročno delani rezanci po istrsko (sipe, kalamari, škampi, paradižnik)

8,20 €

Glavna jed

Ombolo po šavrinsko (ombolo z ocvirki, polenta, šugo)

9,90 €

Ramstek na žaru s prekajeno kozjo skuto

13,60 €

Hobotnica s krompirjem v pečici

36 €/kg

Sladica

Domači kuhani štruklji

3,70 €

Krostata

3,00 €

Pantuf (panna cotta z medom in tartufi)

5,30 €

Rad Dobrojem priporoča

Za vikend je Mohoreč poln Italijanov. Še pred nekaj leti to ne bi bila nobena informacija, saj so jih bile polne vse gostilne. Ker pa je kriza Italijane udarila tudi tam, kjer jih najbolj boli - avto majhen, apetit pa velik -, so postali ”izbirčni”. Zato zdaj velja: kjer so (še) Italijani, tam je dobro, ni pa drago! Vse iz morja je sveže, vse iz šavrinskih hribov je domače, vse je, torej, pristno in tradicionalno.