Gostilna Pri hribu

  • Kuhinja
    kraško-primorske jedi z domače kmetije
  • Kdo
    Milan Perhavec z družino
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    od 11. do 15. ure in od 18. do 23. ure
    nedelja
    od 11. do 23. ure
    sreda in četrtek
    zaprto
  • Naslov
    Povir 66a, Povir, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)41 793 204
  • Email
    gostilna.povir@gmail.com
  • Gostilna Pri hribu
    Rezerviracije Gostilne

  • Posebnosti
    lastna (očetova) kmetija
  • Prostor
    prostorna jedilnica in štiri majhne mize ob šanki, terasa z brajdo

Kosti za glodanje

Fotozgodba

Foto zgodba iz Povirja

Obisk aprila 2018
Klik

Foto zgodba iz Povirja

Na kamnitem vrtu so brajde za senco, pod njo pa že 300 let sami stari znanci. Na šanku je velika košara krompirja, v njej pa še nekaj dobrega iz ozimnice. Pod italijanskimi mizami so najboljši prijatelji, za našimi pa hišni prijatelji. Na belih prtih so rumene narcise. Za jedilni list je šef, preden pa pride, ”povejte, kako ste žejni”. Seveda je črno teran, bela pa sta šardone in malvazija. Na klopeh je tesno, med stoli pa je gneča, toda še vedno prihajajo. Scenosled jedi je daljši kot v ”dolini”, na njem pa je vse, ”kar bi”. Le na koncu je potrebno počakati, ker ”za sladico pride Marjana” Plačilo je le pri šanku, k(j)er je še digestiv.

Tako je pri Hribu! Vse se da opisati v nekaj stavkih, pa še od tega se med cmokanjem kaj izgubi. Pri hribu se hrana ne slika, temveč se je. Pod tem (Velikim, 583 metrov) hribom so, namreč, le lačni, ne pa všečkani. V Hribu se govori s polnimi usti in vsevprek. Hrib ne kuha za to, da se secira, temveč, da se vse poje, da ostanejo zgolj tiste zgoščeno-balzamične vijuge na robovih, ki pa so tako le zato, da veš, da si v gostilni, ne pa (pri njih) doma.

Takšna jagnjetina je le s hriba in takšno pečenko da le gospodar peči. To je tisti okus, ki te čaka v topli pečici, zato je skorja vedno temnejša, sredica pa še vedno tako diši. To so tiste kosti, ki jih je potrebno oglodati, pa čeprav so ene iz morja, druge pa iz hleva.



Rad Dobrojem priporoča

Ni pomembno, kaj naročiš. Pomembno je, da boš tako in tako vse pojedel!