Gostilna pri Kmetec

  • Kuhinja
    nove jedi ob Starem gradu
  • Kdo
    družina Kmetec, Danijel Kmetec ml.
  • Odpiralni Čas
    od srede do sobote
    od 10. do 22. ure
    nedelja
    od 10. do 18. ure
    ponedeljek in torek
    zaprto
  • Naslov
    Zagrad 140a, Celje, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)3 544 2555
    +386 (0)41 333 831
  • Splet
    www.gostilna-kmetec.si
  • Email
    info@gostilna-kmetec.si
  • Gostilna pri Kmetec
    Rezervacije Gostilne

  • Posebnosti
    Stari grad Celje
  • Prostor
    kot v planinski koči, s pogledom na Celje in teraso na strmi skali

Srnina krača nasproti gradu

Fotozgodba

Foto zgodba s celjskega gradu

Obisk septembra 2019
Klik

Foto zgodba s celjskega gradu

Spodaj, globoko, toda s takšnim pogledom, da jo objemaš, Savinja enako počne s starim Celjem, nad katerim, nasproti Starega gradu, kot orlovo gnezdo na visoki skali bedi kamnita hiša s tlačanom pred vrati. Kmetec, ki je še višji od svojega starega soseda, ima vsekakor zanimivo lokacijo. Na ostrem ovinku in navpični skali je bila res tlaka zložiti toliko kamenja, da je zunaj obzidje bolj strmo od domovanja celjskih grofov. Tukaj je gostilna, ki se ne otepa več zavojevalcev, temveč se je začela boriti za dobrojedce. Saj Celjani so doslej že zaradi Francla vedeli, da morajo na dobre jedi v Zagrad, le da se morajo zdaj za to še povzpeti. Ne dobijo, torej, zaman pri Kmetcu celo planinskega žiga.

Oče je zložil vse te grobe skale, sin pa zdaj v kuhinji zlaga fine jedi. Pri Kmetec je bila včasih le ”klasika”, odkar pa je bil mladi chef v uku pri najboljših slovenskih kuharskih mojstrih, to niso več ”tlačanske”, temveč ”gosposke” jedi. A to tako, da je ambient kot v planinski koči, chefova dobrodošlica pa ima več hodov in goveja juha ima še vedno zlata očesa, zato pa je v česnovi ocvrt kanelon polnjen z žabjimi kraki. Pri Kmetec je domača gostilna, ker nakupuje na okoliških kmetijah, sama pa mesi, gnete, polni in peče, zato je v hišnem raviolu cel gozd. Še vedno se je po cesti do celjskega gradu najboljše odpeljati zaradi divjačine, le da je zdaj (to) srnina krača, oziroma, za jedce je plošča, za dobrojedce pa chefov meni.

Za takšno kosilo je vredno obiskati še grad in za takšno ceno degustacijskega menija je pozdrav iz kuhinje na ”planinski koči” za zgled mestnim in ”velikim”, dimljena postrv za sliko v okvirju, česnova juha za vstop v chefovski svet, hišni raviol že za dva srčka ter srnina krača za planinski žig.



Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

28 €

5 hodov

35 €

Hladna predjed

Ferličeva dimljena postrv, jabolko, koper, koromačeva solata

6 €

Divjačinska pašteta, marmelada rdeče čebule, zelene drobtine, hruška

6 €

Juha

Česnova juha, kanelon žabjih krakov, krompir in drobnjak

4 €

Topla predjed

Jurčki in lisičke s poširanim jajcem, lešniki, bučno olje

8 €

Krema telečjih jetrc, koruza trdinka z zelišči, krompirjeva pena s tartufovim oljem

6 €

Glavna jed

Jagnječja zarebrnica s staranim sirom in rožmarinom, pečen mlad krompir, timijanova omaka, popečena šalotka in špinača, polenta

21 €

Telečja lička s poprovo omako, krompir, sezonski ocvrtek, karazmelizirano korenje z medom,

Sladica

Skutina palačinka, vanilijeva krema, mousse bele čokolade, limonov sladoled

6 €

Hišni borovničev štrudelj

4 €

Rad Dobrojem priporoča

Z ”novim” Kmetcem je Celje dobilo gostilno, zaradi katere je že opoldan potrebno do gradu na kosilo, in izlet, na katerega greste zaradi Kmetca, pa si potem ogledate še razvaline gradu.