Gostilna Pri lipi

 • Kuhinja
  najboljši štajerski ocvrti piščanec
 • Kdo
  družina Tašner, chefinja Gabrijela Pirš
 • Odpiralni Čas
  od torka do sobote
  od 10. do 21.30 ure
  nedelja in ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Lackova cesta 44, Maribor, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)2 613 1733
 • Posebnosti
  znak Gostilna Slovenija
 • Prostor
  velik vrt pod 400 let staro lipo in kar štiri gostinske sobe

Pod Pohorjem diši po pohani kuri

”Dober dan, sosed!” Tašnerjeva gostilna ima veliko sosedov. Gospodarica Irena, čeprav pravi: ”Sem že v penziji,” namreč tako pozdravi vsakega gosta. Če pa so Pri lipi sami domači … Prava stara, tradicionalna, slovenska gostilna, ki se je znala upreti skominam mladosti in je tudi v tretji generaciji še vedno z jedmi, okusi in gosti prve. Članstvo v takšnih gostilnah se, namreč, prenaša z doto, oporoko in geni.

Nekje je pšanc, nekje pa kura, nekje je ocvrta, drugje pohana, dejstvo je, da Slovenija nima slučajno kokošje oblike. Zato je zelo pomembno, kdo v deželi tej pripravlja najboljšega ocvrtega piščanca. Vsaka pokrajina, če ne kar vsako mesto, ima svojega favorita, h kateremu ne le na nedeljsko kosilo, temveč tudi sicer, gostje dobesedno romajo. Maribor ima ”Brezje” pod Pohorjem, na koncu radvanjskega drevoreda, kjer raste že 400 let na dvorišču stoletne Tašnerjeve gostilne stara lipa. A saj ne morete zgrešiti, vonj in slava se širita daleč naokrog.

Mnogi k stari Lipi hodijo že desetletja na redno porcijo pohane kure in še nikoli niso odprli njenega jedilnega lista. Najbrž jim bo nekoč, ko bodo vendarle poskusili za malico telečjo obaro, za kosilo luštrekovo juho in za večerjo čebulno bržolo, žal. A vseeno bi dali vse, če bi lahko še v nedeljo ugriznili v vroče ocvrte drobtine.Rad Dobrojem priporoča

Mariborska znamenitost! Najprej se na Lentu poklonite najstarejši trti na svetu, potem naredite krog pod mostovi z Dravsko vilo, nato se poleti s Pohorja spustite s sanmi, pozimi pa z lisičkami, nazadnje pa se Pri (stari) lipi nagradite s pohano kuro.