Gostilna pri Mari

 • Kuhinja
  beneška bacara na vhodu Pirana
 • Kdo
  družina Mencinger, chef Marko Mencinger
 • Odpiralni Čas
  vsak dan
  od 12. do 16. ure in od 18. do 22. ure (rezervacije)
  ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Dantejeva ulica 17, Piran, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)5 673 4735
  +386 (0)41 616 488
 • Splet
  www.primari-piran.com
 • Email
  primari.piran@gmail.com
 • Gostilna pri Mari
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  plaža je čez cesto
 • Prostor
  domačna ribiška krčma okrog polnega šanka in ozek vrtni prehod

Kjer vsi cmokajo

Fotozgodba

Foto zgodba iz Pirana

Obisk maja 2018
Klik

Foto zgodba iz Pirana

Dve vrsti gostiln obstajata. Prve so zato, da lahko gremo nekaj pojest in popit. V druge pa gremo na obisk! Prve imajo eksotična imena, druge pa krstna. V prvih nikogar ne poznamo, v drugih pa vse. Prve so lastniške, druge pa družinske. Prvim smo nezvesti, v drugih pa smo stalni gostje. Da najdemo prve, potrebujemo kulinarične vodiče. Da najdemo druge, pa le nos. Sicer pa že nad vrati znano piše. V Franciji Chez, v Italiji Da in v Sloveniji Pri. Pri Mari, torej. In pri Tomažu. Pa sin, Marko, je glavni v kuhinji.

Tukaj ne smeš biti pikolovski. Pa kaj, če je plaža čez cesto, če so turisti, ki niso rezervirali, dolgih nosov pred vrati, če je ostal le še tiramisu, če se jedi berejo kot drugod … Marinirane sardele, piranska ribiška juha, domači njoki z rukolo in pršutom, rižota s škampovimi repki v žafranu, pikantne testenine s kalamari, rezanci s tartufi, ribji file z jurčki, file sveže tune na rukoli, orada z zelišči v lastnem soku, file morskega psa v omaki s polento …, po predhodnem naročilu pa še hobotnica pod peko z zelenjavo, divji brancin pečen v soli, živi jastog po želji, ostrige in dondoli … Pri Mari je bistveno to, da je v njej toliko glasov, ki cmokajo, se smejijo, grulijo in žvrgolijo, ob hrani, vinu in v družbi, za kosilo, ki se ne zmeni, da je vrt v prehodu pod poslikano steno vaškega slikarja, in za večerjo, ki ji ni mar, da se promenada, glasba, sveče, gneča, mandrač in ”lajf” začnejo nekaj sto metrov naprej.

To ni gostilna, v katero boste šli zaradi kreativnosti. To je le gostilna za vsak dan! Zato se v njej počutimo domače in se vanjo vedno znova vračamo. Gostilna, v kateri se čas ustavi, gostilna, ki je dokaz, da je beseda gostoljubje nastala iz besede gostilna.Jedilni list

Hladna predjed

Carpaccio brancina

9 €

Juha

Piranska ribiška juha iz morskih sadežev

7 €

Topla predjed

Pikantne testenine s kalamari

8 €

Domači njoki s škampi na rukoli

9,50 €

Rižota s sipo na črno

8,50 €

Glavna jed

Fritto misto - mešane ocvrte ribe

15 €

Orada z zelišči v foliji

13 €

File morskega psa v omaki s polento

10 €

Sladica

Tiramisu

4 €

Jabolčna krostata

3 €

Marina čokoladna torta

4 €

Vinski list

40 (primorskih) etiket, med njimi je veliko dobrih in cenovno ugodnih (majhen pribitek na ceno!); hišni vinar je Valter Grbec iz Kort; za vina skrbi gospodar Tomaž Mencinger

Rad Dobrojem priporoča

Včasih je bilo vse drugače, danes pa je drugod drugače, pri Mari pa je še vedno enako - pristno in iskreno. Sprostite se in ne pozabite naročiti tudi fritto misto.