Gostilna Pr’ Kovač

 • Kuhinja
  tradicionalne in lokalne jedi
 • Kdo
  družina Staroverski, chef Blaž Staroverski
 • Odpiralni Čas
  od torka do sobote
  od 10. do 23. ure
  nedelja
  od 10. do 17. ure
  ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Kropa 30, Kropa, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)40 353 839
 • Email
  gostilna.prkovac@gmail.com
 • Posebnosti
  Kropa in kovaška obrt
 • Prostor
  kot v muzeju, le polno smeha

Najboljša slovenska solata

Za pozdrav niso mehurčki, temveč kar se za najbolj vohrne spodobi, rušovc, jegr ali smrekovc. Za uvod ni surovo in tanko narezano, temveč vroče, na žlico in z domačo kranjsko klobaso v pravi fržolasti fužinarski malci. Za glavno ni iz daljnih morij ali z zamrznjenih pašnikov, temveč iz sosedovega ribnika in od lokalnega mesarja. Za solato ni iz trgovine pripeljano in z mod(e)nimi kemikalijami okisano, temveč polno cvetov, barv, vonjev, listov in pogleda na drugo stran kroparske luknje, kjer sonce sicer skopo deli žarke, a kar zraste na zelenjavnem vrtu Staroverskih, je v najboljši solati slovenskih gostiln!

Pr’ Kovač je tako drugačna gostilna, da takšnih, žal, več ne delajo. V 400 let stari hiši, ki je z ljubeznijo obnovljena, s smehom gostov, ki jih stari gospodar, ko ravno ne pleza po Julijcih, kratkočasi med sinovimi hodi, z jedmi, ki niso muzejske, da bi jih razpihovali s kovaškim mehom in jedli z lesenimi žlicami, pač pa žonta – ali fržolovc, gobova juha, ajdova omleta, pečena postrv, ramstek z gorgonzolo ali breskev Melba – pravega kuharja, ki pozna preteklost in se zaveda realnosti, ki pozna svet in spoštuje lokalnost. Ker to niso le jedi, temveč je tudi duša stare hiše, v kateri se niso obnovile le stene, temveč tudi življenje.

Pr’Kovač je gostilna, v kateri se niti s sladico in še eno rundo rušovca ali smrekovca ne konča. Večkrat prideš, bolj si bogat, saj dobiš bakreni novčič za srečo in kroparski žebelj za planinske čevlje.Rad Dobrojem priporoča

Fržolovc je stara kroparska kovaška malica, ko je bil pozimi le še fižol, zato je točno to, kar tudi obljublja, pretlačen, speštan fržov. Na žlico, ki nasiti za celo kosilo. Še posebej, če je v njej špila, na njej pa domača kranjska, ki ima pravo razmerje začimb, mesa in česna, da ne obleži, temveč okrepi.