Gostilna Šempeter

 • Kuhinja
  obsoteljska in kozjanska domača kuhinja
 • Kdo
  Srečo Kunst, chef Ratimir Harapin
 • Odpiralni Čas
  od ponedeljka do nedelje
  od 7. do 23 ure
  torek
  od 7. do 13. ure
 • Naslov
  Bistrica ob Sotli 9, Bistrica ob Sotli, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)3 580 4222
  +386 (0)41 620 011
 • Splet
  www.sem5er.com
 • Email
  sem5er@siol.net
 • Gostilna Šempeter
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  znak Gostilna Slovenija
 • Prostor
  urejena in domačna jedilnica, pokrit letni vrt, lutka kuharja pred vrati

Kjer se kopuni cedijo po bradi

Gospodar Kunst iz Svetega Petra je tisti Srečko, ki je iz pozabe obudil kopune, ki tanjše kikirikajo, zato pa bolj sočno teknejo. Potrebno je bilo najti babico, ki je še znala zarezati med četrtim in šestim rebrom, da zdaj petelinček že pri šestih tednih neha misliti na kure in potem le še zoba in zoba, tako pridno, da se celemu omizju cedi po bradi. Če kaj ostane, pa je za tlačenko, s korenjem v žolici in jajcem v motovilcu ter z dovolj bučnega olja, za katerega gospodar prisega, da ga v Sloveniji ni boljšega; ali za štuc kranjske, toda iz kopunovega mesa, ali za kopunovo juho, seveda s kozjanskimi krapi. Pa se v Šempetru predstava izbranih okusov Kozjanskega s tem šele začne.

Violina, saks in stari radio na steni, dolgi spomini v starih okvirjih, visoki zeleni nasloni in še višji beli pogrinjki, so znak urejene gostilne, v kateri so potočni raki v pirini kaši, ajdovi krapi pa ob kozjanskem volu.Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

21,00 €

Hladna predjed

Tlačenka z bučnimi semeni na ocvrti repi

3,80 €

Topla predjed

Hišni svalljki zabeljeni z drobtinami

4,00 €

Glavna jed

File soma z omako na koruzni polenti

12,50 €

Kotlet krškopoljca s pečenim krompirjem in zelenjavo za žaru

12,40 €

Sladica

Kozjanska kruhova potica

3,20 €

Štruklji z izabelo

3,20 €

Vinski list

K preprosti in domači hrani iz lokalnih sestavin gredo prav takšna vina, torej le okoliški vinarji, Kralj (hišni vinar), Keltis, Graben, Kovačič, Šmalčič. Vinska karta je kratka, a prav to, da na njej ni, kar je povsod drugod, je njena odlika. Čeprav zahtevnejši pivci pogrešajo večjo ponudbo suhih vin. Domačini pijejo gospodarjevo vino, ki je belo za špricer in rdeče namesto primorske klasike; za druge pa se najde še 12 vinskih etiket.

Rad Dobrojem priporoča

Če imate, torej, radi, da se meso drži kosti, bo treba v Bistrico, ki je vmes med Kozjanskim in Bizeljskim. Pričakujejo vas od rumene maščobe, ki se pocedi s temnega mesa, opiti mlinci, ob kopunu, ki je za štiri do šest ljudi, raste od šest do osem mesecev, pase pa se le na dveh kmetijah. A ne pozabite ga prej naročiti!