Gostilna Vernik

  • Kuhinja
    domača štajerska kuhinja, ki spoštujejo lokalnost
  • Kdo
    Primož Šauperl, chefinja Manica Grbič
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 10. do 22. ure
    nedelja
    od 10. do 18. ure
    ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Bezena 3, Bezena, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)2 668 8626
  • Splet
    www.vernik.si
  • Email
    info@vernik.si
  • Gostilna Vernik
    Rezerviracije Gostilne

  • Posebnosti
    znak Gostilna Slovenija
  • Prostor
    domačna gostilna s šankom, poletno senco in staro jedilnico

Na način dobre gospodinje

Fotozgodba

Foto zgodba iz Bezene

Obisk decembra 2017
Klik

Foto zgodba iz Bezene

Čeprav so za sobotno kosilo pljučni file v gorčično-poprovi omaki, kmečka pojedina, svinjski zrezek v jurčkovi omaki ali pečena postrv, sem gostje, ki jim je vseeno, ali so iz Ruš ali Maribora ali pa se le peljejo po desnem bregu Drave, že desetletja hodijo na isto hišno specialiteto. Vernik je, namreč, gostilna, ki pojedino naredi iz domačega zajca na način dobre gospodinje, torej mame Ivanke, a mu lahko dodate še divjačino, ki je mehka v gosti omaki, dolgo zorjeno govedino, ki je od soseda, svinjsko pečenko, ki je znak vsake domače gostilne, in mrenko, lokalno posebnost, zaradi katere so Vernikove koline nekaj posebnega.

Vernik je preprosta gostilna in to je njena prednost, kajti to preprostost uspešno nadgrajuje z občutkom za lokalno ”problematiko” in vsakega gosta. Tistega, ki ne ve, pa čeprav tako piše na veliki tabli na pročelju hiše, pod velikim zvonom Gostilne Slovenija, da je Bezena znana že od 1184 in da so ob ob kapelici, ki označuje romarsko pot – danes kolesarsko – pod mogočnima lipama že davno plesali in proslavljali; na tem mestu je gostilna, namreč, že skoraj tisočletje, Šauperlova pa tudi že od 1967. Kot, seveda, tudi vse tiste, ki se vračajo ne le zaradi zajca, nadevanega z mletim mesom in ”nekaj skrivnostmi” dobre gospodinje, temveč zaradi mesa, ki je od lokalnih pridelovalcev, kuhanih klobas, ki so divjačinske, domačih izdelkov, ki jih je že za pravo trgovino, in ”kremšnit”, ki pa so le ob posebnih priložnostih.



Jedilni list

Hladna predjed

Črna redkev s štajerskim bučnim oljem in jetrno pašteto

3,00 €

Govedina v solati s čebulo

4,00 €

Juha

Štajerska gobova juha

3,50 €

Luštrekova juha s krompirjem

3,00 €

Glavna jed

Domači zajec na način dobre gospodinje, kvašeni žličnik

13,00 €

Kašnata klobasa ali mrenka, kislo zelje, repa, pražen krompir, zabeljen fižol

9,00 €

Sladica

Biskvitna grmada s sladoledom in čokoladno omako

3,50 €

Jabolčni zavitek z vanilijevo kremo

3,00 €

Rad Dobrojem priporoča

Vsekakor poskusite kvašen žličnik, ker je tako velik, a tako lahek.