Gostilna Vovko
- Kuhinja
pristna dolenjska kuhinja in pristen dolenjski žar - Kdo
družina Vovko, chefinji Manca Vovko in Zdenka Jančar - Odpiralni Čas
od ponedeljka do soboteod 12. do 22. urenedelja in praznikizaprto - Naslov
Ratež 48, Brusnice, Slovenija - Telefon
+386 (0)7 308 5603
- Splet
www.gostilna-vovko.si - Email
anton.vovko@siol.net -
Gostilna Vovko
- Posebnosti
prenočišča - Prostor
v verandi je za na hitro, v jedilnici diši po roštilju, pod velbanim stropom pa so beli prti, mize iz grajskega parketa in podboji iz mestnega obzidja
Dolenjska kuhinja na žaru

Vovkova foto zgodba
Vovkova foto zgodba
Vsaka – prava! – slovenska gostilna bi morala imeti obvezen obred, da gosta pred naročilom popelje najprej na izlet. Na lasten zelenjavni vrt, seveda! A tudi potem bi bili Vovkovi izjema, ker oni te popeljejo še v vinograd, pred sladico pa v sadovnjak.
Kaj je slovenska kuhinja? Kaj so slovenske jedi? Kaj je slovensko? Če pa smo v minulih stoletjih imeli toliko gospodarjev, toliko držav, toliko vplivov. Nekaj smo dali mi njim, nekaj pa oni nam. In tako se je slovenska kuhinja ves čas spreminjala in dopolnjevala. Zato je del slovenske kuhinje že dolgo tudi – žar! Če smo kaj vzeli s seboj iz bivše države, je to prav roštilj. Slovenski žar, torej!
Zato je Vovko mojster za slovenski ”roštilj”! Ve celo, kako je ime oglarju in ima dolgi spisek dolenjskih dobaviteljev, ki skrbijo, da je v narezku najboljša špehovka, da je v krompirjevi juhi tudi raviol krvavice, da v omaki žlinkrofov plavajo potočni raki in da je na roštilju ob pleskavici iz mlade junetine s kajmakom tudi bržola, ne pa ribeye.
Jedilni list
4 hodi
30 €
5 hodov
35 €
6 hodov
40 €
7 hodov
45 €
Tatar dimljene postrvi z domačo majonezo iz prekmurskega bučnega olja
8,00 €
Goveji hladni rostbif z breskvami, oljno olje iz Slovenske Istre
8,00 €
Hišni ravioli z lisičkami in jurčki
8,50 €
Račja jetra na žaru, malinova krema, piranski solni cvet
12,00 €
Svaljki iz tatarske ajde z ragujem iz dolenjskega jagenjčka in dimljeno skuto
12,00 €
Goveji hrbet z lisičkami v omaki in skutni štrukelj
18,00 €
Mousse pečenega jabolka na ajdovem drobljencu s cimetovim sladoledom
5,50 €
Hruška, kuhana v cvičku, z orehovimi žličniki in vaniljevo kremo
4,00 €
Vinski list
število vinskih etiket: 220