Gostišče Grič

 • Kuhinja
  avantgardni Luka Košir avtorsko plemeniti lokalne sestavine
 • Kdo
  družina Košir, Barbara Košir
  chef Luka Košir
 • Odpiralni Čas
  od srede do petka (obvezna rezervacija)
  od 14. do 23. ure
  sobota in nedelja (zaželena rezervacija
  od 10. do 23. ure
  ponedeljek in torek
  zaprto
 • Naslov
  Šentjošt nad Horjulom 24 d, Šentjošt nad Horjulom, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)1 754 0128
  + 386 (0)41 256 990
 • Splet
  www.gric.si
 • Posebnosti
  član JRE Jeunes Restaurateurs
  brunarica s pizzo za domačine in gostišče z avantgardno kuhinjo za dobrojedce

  znacka
 • Prostor
  niso le bruna, so tudi star les, slike na zidu, rože na oknih, blazine na klopeh in pogled po sosednjih gričih

Najboljša slovenska brunarica

Fotozgodba

Foto zgodba iz brunarice

Obisk junija 2017
Klik

Foto zgodba iz brunarice

Mladi chef je sprva na svojem griču – pod brunarico je domača kmetija, z njivo, rastlinjakom, plavalnim bazenom in kozolcem za fantovščine ter poroke – hotel ponujati morske divjake, a je na srečo odkril, da imajo cvetovi boreča okus po ostrigah, Medvedov graben pa je poln postrvi. Mamina brunarica je 1993 začela s pizzami, sinovo gostišče pa od 2009 nadaljuje z najbolj avantgardno vrhunsko kuhinjo v Sloveniji. Luka Košir je enostavno kuharski talent!

Drugi morajo leteti do Areja na Švedsko, da doživijo v Favikenu to, kar je nam dano le 20 kilometrov iz Ljubljane. Ko Luka Košir ne razpreda po skypu z Magnusom Nilssonom o fermentaciji, kuha na domačem griču Šentjošta pod vplivom tradicije iz lokalnih sestavin iz domačega hleva, bližnjega grabna, sosednje kmetije, škofjeloškega hribovja, okoliškega gozda in z domače njive ter iz rastlinjaka takšne jedi, da se domači špeh topi na debelem prodnatem kamnu, gozdne marmelade pa tečejo po granitni skali.

Spredaj je šank, pred njim pa je glasno, raje o športu kot o politiki. A zadaj je še jedilnica, vsa lesena, s starim, ožganim, izrezljanim lesom in sončnicami v vazah in begonijami na oknih, s trdimi klopmi in freskami na zidu. Prava brunarica, z ne pravim jedilnim listom. Koširjeve jedi so dogodivščina! Flam na kmetiji Opale v Žireh rejenega pujska ima glazuro sladko-grenkega hišnega brezovega sirupa, ki ga tako hrustljavo zapeče, da je maščoba pod njim sladica. In ko se v konkurenci divjega fazana z jerebiko in jagenjčka s kmetije Žakelj iz Šentjošta, pečenega v senu, odločite za starega vola, je njegovo meso tako dolgo suho zorjeno, da bi drugi mesarji zredili že novo tele, in tako dolgo pečeno na 55 stopinjah, da bi drugi kuharji šli že spat. Pri Koširju se nekaj stopi, nekaj spremeni v prah, nekaj ostaja v zobeh, a največ se naseli v možganih.Chef


Luka Košir

Luka Košir razmišlja o vsakem krožniku posebej in v kombinacijah okusov, ki jim sveža zelišča niso le okras, prezentacija jedi pa ne le umetniški vtis. Najboljši mladi slovenski chef!

 • Profil chefa

Jedilni list

Osnovni degustacijski meni

5 hodov

40 do 45 €

Sezonski degustacijski meni

12 do 15 hodov

80 € do 130 €

Vinski list

sommelier: Lucija Košir
število vinskih etiket: 150+

Rad Dobrojem priporoča

Najboljša brunarica na naših gričih! Najboljše s papirnato servieto v Sloveniji! Najbolj perspektiven slovenski mladi chef! Najbolj skandinavsko iz slovenskih sestavin!