Grad Socerb

Slovenska obala z obzidja

Na začetku pravzaprav ni jed, temveč je arhitektura. Lesena konstrukcija ima dva nivoja, ki dajeta oporo steklenima podstavkoma. Pod njima se vidi: “Naše morje, pesek, školjke…” Arhitekt, dizajner in dramaturg te predjedi, ki združuje celotno slovensko obalo pod oknom, opisuje posamezna nadstropja in svetuje vrstni red uživanja. Kaval (iz rodu grb) je kot sashimi, z dodatkom odličnega krokanta iz sardonov. Dopolni ga Sancinov oljčni lemoncelo. Tudi sosed z vrhnjega nadstropja, brancin, ki je “kuhan” (mariniran) z limono, je nežen in prav nič ne diši po hladilniku.

Ko je terasa, z morsko peno vred, pospravljena, pride na vrsto spodnje dvorišče. Na njem je tartar tune, ki ga gospodar, ki se trudi delati vtis, posipa s havajsko soljo in orosi s parfumom Sancinovega oljčnega olja.

Na koncu pa pravzaprav ni vino, temveč je rariteta. Po strmih stopnicah se pride namreč v klet, a tam se, razen požirka starega ruma, ne pije, temveč le opazuje. Grajski Milan je strasten zbiratelj arhivskih vin, zato je med pajčevino najlepša gostinska kolekcija vinskih raritet pri nas.

Rad Dobrojem priporoča

Grad Socerb nima klasičnega chefa, kuharica je priučena, toda v dolgih letih grajskega življenja je nastala med njo in gospodarjevimi drugačnimi idejami simbioza, zaradi katere poznajo pot na Socerb ne le ljubljanski in koprski poslovneži, temveč tudi italijanski dobrojedci.