Hiša Franko

 • Kuhinja
  Ana Roš je v kuharski Ligi prvakov
 • Kdo
  Ana Roš in Valter Kramar
  chef Ana Roš
 • Odpiralni Čas
  od srede do petka
  od 19. do 23. ure
  sobota in nedelja
  od 12. do 16. ure in od 19. do 23. ure
  ponedeljek in torek
  zaprto
 • Naslov
  Staro selo 1, Staro selo, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)5 389 4120
 • Splet
  www.hisafranko.com
 • Email
  info@hisafranko.com
 • Hiša Franko
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  Ana Roš je najboljša chefinja na svetu 2017
  Hiša Franko je članica JRE Jeunes Restaurateurs

  znacka
 • Prostor
  nova steklena jedilnica ob potoku; elegantna glavna jedilnica; manjša jedilnica za posebno družbo; tri domače mize okrog kamina

S planin in iz globin

Fotozgodba

Jedi Ane Roš

Jesen 2018
Klik

Jedi Ane Roš

Slovenija še nima restavracije s petimi srčki, toda najbližje temu vršacu je Hiša Franko! Meni Ane Roš, ki ga s svojo veliko ustvarjalnostjo ves čas spreminja in nadgrajuje, a je za vse goste le eden, ponuja drzne kombinacije in združuje ”nezdružljive” sestavine, fermentira, kisa, vlaga, suši, dehidrira in začenja vsak dan, za vikend s kosilom in večerjo, med tednom z dvema večerjama, znova, toda vedno sveže, sezonsko in lokalno.

Lokalnost pri Ani Roš obsega vse najboljše tako s planin kot iz morskih globin. Staroslovenski hruški je par Jakobova pokrovača, tolminski postrvi sirotka, krompirju seno, jelenovemu srcu meso rakovice, jagenjčkovemu priželjcu lignjeva drobovina, govejemu jeziku ostriga, sladkemu slano, kislo, grenko in umami, sadnemu zelenjava, sirom pivo … A vse to ni (le) zato, da čudi, buri in izziva, temveč da kaže pot. Kaj in kako se da, četudi v Selu!

Hiša Franko je najbližje svetovno primerljivi kulinarični vrhunskosti tudi zato, ker ima najboljši brigadi, tako kuharsko kot natakarsko. Frankova kuhinja je vrhunsko opremljena, a ne zaradi tehnike naprav, temveč tehnike (načina) dela, in ne zaradi spretnosti kuharjev v ospredju, temveč pridnosti v ozadju. Zaradi tega Frankova kuhinja ne pozna bližnjic in zato v Hiši Franko sveže, domače, sezonsko, lokalno in najboljše tudi največ pomeni.

Najvišje pri nas je Hiša Franko tudi s ceno menija (in vinske spremljave). Svetovna cena za Hišo Franko pomeni, da potrebuje svetovne goste, za njene goste pa, da je to naložba, a ne le v uživanje, temveč tudi v znanje. Tudi to, da si edina pri nas lahko privošči svetovne cene, jo zato uvršča na vrh.

Hiša Franko je, skratka, tista vrhunska slovenska restavracija, ki slovenskim chefinjam in chefom kaže pot v svet, slovenskim dobrojedcem pa skrajša pot do svetovne kulinarike in jim približa kulinarični svet.

Lokalno s talentom

”Zeleno,” piše na preprostem listu papirja, ki nosi enak podpis kot jedi zrele in svetovno uveljavljene kuharske samoukinje iz majhne restavracije v še manjši posoški vasi pod visokimi gorami, na nekdanji meji in med evropsko zgodovino. Posvečeno je naravi. Kruh je brez kvasa in maščobe, njegova mati je naravna fermentacija jabolk. Za mizami na steklenem vrtu ob Ftanci, ki daje najboljšo vodo ob vinu in najboljše postrvi v jedi, je zbrana mednarodna dobrojedska druščina. Prišli so na predstavo Lige prvakov! Nastopa Ana Roš, bila je smučarka, ni bila diplomatka, zdaj pa je chefinja med najboljšimi svetovnimi chefi. Meni vrhunske avtorske kuhinje, ki kombinira kuharski talent, ženska čustva in najboljše posoške sestavine.

Lipan, rdeča pesa, kis maline, pinjenec, gozdna detelja. Solatka planinskega jagodičevja, fermentirana skuta, proso in srna. Kalamar polnjen z jančkovim priželjcem, črn česen in tolminc iz zemljanke. Testenina polnjena z ovčjo skuto, kostni mozeg, lisičke in škampi. Postrv iz potočka Ftanca, morski šparglji in voda inčunov. Račka zapečena na koži, rdeča pesa, starodavne čebule shranjene v zemlji in marinirane v grenivki, grenka pomaranča. Na hladno kuhani vinogradniška breskev in kumara, meringa cvetlic in napihnjen karamel iz medu. Točno to in čisto nič več … To Ana Roš ustvarja in tako govorijo njene jedi.

”Pozimi sem imela malo več časa in sem razvila novi kruh, pravzaprav starter zanj, iz jabolk.” Skorja je tanka, toda glasno hrustljava, sredica je debela, toda mehka in dišeča. Takšen je Anin ”novi” kruh in takšne so njene nove jedi. Tako slovenske, a vseeno svetovne, tako preproste, a vseeno samo njene. Takšna je Hiša Franko, v kateri Valter stara sire Tolmince v globokih italijanskih zemljankah in jih zori leta in leta v svoji kleti, na kateri je streha iz maminega zelenjavnega vrta, na katerem je dobrodošel celo plevel, ki ga Ana doda reinkarnirani soški postrvi, s slivo marinirano v kisu, v ingverjevem dashiju, z zelenimi mandlji.

Nova slovenska kuhinja? Ne. Nova visoka slovenska kuhinja!

Foto zgodba 2017Chef


Ana Roš

Nobenih zapletenih tehnik, nobenih stranskih učinkov, nobenih dolgih pripovedk. Zgolj sestavine, zgolj tri, največ štiri, zgolj lokalno, sezonsko, odlično.

 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

11 hodov

150 €

Vinska spremljava

75 €

8 hodov (v času kosila)

135 €

Vinska spremljava

60 €

Vinski list

Rad Dobrojem priporoča

Ano Roš je bila proglašena 2017 za najboljšo chefinjo na svetu. Izlet v Posočje je kot obisk derbija Lige prvakov! Zato Hiša Franko veliko nudi, a tudi veliko zahteva. Meni je le en in jedi v njem niso le všečne, lepe, dovršene, vrhunske in za slikanje. Te sestavine ne prenesejo jedčevih predsodkov (fermentacije, sožitje ”nezdružljivega”), in ti okusi ne njegove površnosti (ta ”igra” ima vsaj petnajst dejanj in potrebno se je skoncentrirati za vsako posebej ter zdržati vse, od začetka do konca). Nobeni drugi gostilni pri nas se ni potrebno tako prepustiti! Toliko v opozorilo, da boste lažje in še bolj uživali!