Hiša Franko

 • Kuhinja
  Ana Roš je v kuharski Ligi prvakov
 • Kdo
  Ana Roš in Valter Kramar
  chef Ana Roš
 • Odpiralni Čas
  od srede do petka
  od 17. do 23. ure
  sobota in nedelja
  od 12. do 16. ure
  ponedeljek in torek
  zaprto
 • Naslov
  Staro selo 1, Staro selo, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)5 389 4120
 • Splet
  www.hisafranko.com
 • Email
  info@hisafranko.com
 • Posebnosti
  Ana Roš je najboljša chefinja na svetu 2017
  Hiša Franko je članica JRE Jeunes Restaurateurs
 • Prostor
  steklena terasa in nov lesen podij nad potokom; oranžna in elegantna glavna jedilnica; rožnata manjša jedilnica; tri domače mize okrog kamina

Lokalno s talentom

Fotozgodba

Vse nove jedi Ane Roš

Pomlad/poletje 2017
Klik

Vse nove jedi Ane Roš

”Zeleno,” piše na preprostem listu papirja, ki nosi enak podpis kot jedi zrele in svetovno uveljavljene kuharske samoukinje iz majhne restavracije v še manjši posoški vasi pod visokimi gorami, na nekdanji meji in med evropsko zgodovino. Posvečeno je naravi. Kruh je brez kvasa in maščobe, njegova mati je naravna fermentacija jabolk. Za mizami na steklenem vrtu ob Ftanci, ki daje najboljšo vodo ob vinu in najboljše postrvi v jedi, je zbrana mednarodna dobrojedska druščina. Prišli so na predstavo Lige prvakov! Nastopa Ana Roš, bila je smučarka, ni bila diplomatka, zdaj pa je chefinja med najboljšimi svetovnimi chefi. Meni vrhunske avtorske kuhinje, ki kombinira kuharski talent, ženska čustva in najboljše posoške sestavine.

Lipan, rdeča pesa, kis maline, pinjenec, gozdna detelja. Solatka planinskega jagodičevja, fermentirana skuta, proso in srna. Kalamar polnjen z jančkovim priželjcem, črn česen in tolminc iz zemljanke. Testenina polnjena z ovčjo skuto, kostni mozeg, lisičke in škampi. Postrv iz potočka Ftanca, morski šparglji in voda inčunov. Račka zapečena na koži, rdeča pesa, starodavne čebule shranjene v zemlji in marinirane v grenivki, grenka pomaranča. Na hladno kuhani vinogradniška breskev in kumara, meringa cvetlic in napihnjen karamel iz medu. Točno to in čisto nič več … To Ana Roš ustvarja in tako govorijo njene jedi.

”Pozimi sem imela malo več časa in sem razvila novi kruh, pravzaprav starter zanj, iz jabolk.” Skorja je tanka, toda glasno hrustljava, sredica je debela, toda mehka in dišeča. Takšen je Anin ”novi” kruh in takšne so njene nove jedi. Tako slovenske, a vseeno svetovne, tako preproste, a vseeno samo njene. Takšna je Hiša Franko, v kateri Valter stara sire Tolmince v globokih italijanskih zemljankah in jih zori leta in leta v svoji kleti, na kateri je streha iz maminega zelenjavnega vrta, na katerem je dobrodošel celo plevel, ki ga Ana doda reinkarnirani soški postrvi, s slivo marinirano v kisu, v ingverjevem dashiju, z zelenimi mandlji.

Nova slovenska kuhinja? Ne. Nova visoka slovenska kuhinja!Chef


Ana Roš

Nobenih zapletenih tehnik, nobenih stranskih učinkov, nobenih dolgih pripovedk. Zgolj sestavine, zgolj tri, največ štiri, zgolj lokalno, sezonsko, odlično.

 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni
Šest hodov
85 €

Soška postrv, grah, surovi mandlji, jagode, kurja črevca

Zeleni šparglji, rumenjak mariniran v smreki, »pršut« klapavice

Ravioli polnjeni s cvetačo, kozličkova juha, možgani, kaplje črnega fižola in inčunov, grenkuljica

Zlatovščica, japonski dresnik, divja vodna kreša, pinjenec & ajda

Jagnje, rakovica in topinambur

Kruh in mleko/ interpretacija filma Jana Cvitkoviča «Kruh in mleko«- Dimljeno mleko, jabolko, angleška krema iz kumine, karameliziran kruh

Enajst hodov
120 €

Lipan, voda kislega zelja, rdeča pesa, majoneza bučnega olja, hermelika

Sardela, kandirana limona, artičoka, čemaž

Umazana sipa, menihova brada, na oglju zapečena mlada čebula

Ravioli polnjeni z divjim hmeljem in kostnim mozgom, juha pršuta, olje kvasa, lešniki

Goveji jezik, zelena in kapesante

Jegulja, začimbe, granatno jabolko, gosja jetra in poljski radič

Morski list, ostrige, cedra, špinača, infuzija kaffir lime-a

Vampi, bob, fond divje race, jamski sir, ocvrte koprive, trpotec

Drežnica-Idrsko-Mexico City /Planinski zajec 2.0 na dopustu v Mehiki

Oreh, kamilica, kefir, sladoled gozdnega medu in cvetnega prahu

Rdeča pomaranča, črni čaj, granola, korenčkov sladoled in slan mandljev mousse

Osem hodov v času kosila
95 €

Vinski list

sommelier: Valter Kramar
število vinskih etiket: 250+
Valterjev vinski zaklad ni zgolj primorski, temveč vseslovenski, in rad ga prebira tudi vsak tujec. Predvsem pa je njegovo bogastvo v stalnem odkrivanju novih vin in novih vinarskih talentov ter idej.

Rad Dobrojem priporoča

Ano Roš cenijo in vabijo po vsem svetu. Ko je doma, se zato k njej povabite še Vi! V Hiši Franko je potrebno prespati, da se zvečer lahko čim bolj sproščeno prepustite najbolj kreativni slovenski kuharici. Nadokusi pri nas nikjer ne ostanejo tako dolgo v spominu! Izlet v Posočje je kot obisk derbija Lige prvakov!