Jakob Franc

 • Kuhinja
  slovenske jedi iz krškopoljskega prašiča
 • Kdo
  Jakob Franc Novoselc, chef Jože Javornik
 • Odpiralni Čas
  od ponedeljka do sobote
  od 11. do 23. ure
  nedelja
  od 11. do 16. ure
 • Naslov
  Trnovski pristan 4, Ljubljana, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)51 616 000
 • Email
  enver.sabotic@outlook.com
 • Posebnosti
  pujs, kralj živali
 • Prostor
  domačno elegantna jedilnica, lesena terasa

Fizik, pastir, oštir

Fotozgodba

Foto zgodba iz Trnovskega pristana

Obisk septembra 2017
Klik

Foto zgodba iz Trnovskega pristana

Čeprav je gostilna nova, ima celo steno zvenečih buteljk in je za predjed karpačo, je Jakob Franc prava domača gostilna! Zato, ker je pol miz nepogrnjenih, pol pa z belimi prti … Zato, ker je pol gostov starih, ki tja pridejo na svojo žlico, svoj kos mesa, svoj dan v tednu, na malico, kosilo ali deci cvička; pol pa novih, ker v hladilni vitrini visijo suhe mesnine avtohtonih slovenskih prašičev iz proste reje, ki ne gredo pod nož že po treh mesecih in iz hlevskega blata, temveč po poldrugem letu in s celoletne svobodne paše.

Ko je Jakob, fizik, študentsko delal v ljubljanski vinoteki, je k vinom rezal mesnine in tako je tudi ”zavohal” idejo – da krškopoljec bolj diši in tekne od navadnega pujsa. Doma pri Novoselčevih so sicer mislili, da se mladostno šali, a je bil še kako resen. V Selu pri Dobovi je našel kmeta Jožeta Lubšino in skupaj sta na sedmih hektarjih začela pasti črne krškopoljce z belo plečko. Zato je zdaj že zgodovina, da je bila avtohtona slovenska pasma črno-belih prašičev s Krškega polja ogrožena vrsta. Danes ji ”grozijo” le dobrojedci, kar pomeni, da je rejci niso le ohranili, temveč so ji skupaj s kuharji našli pravo mesto na krožnikih.

Dosti več kot le narezek Majal: ajdova kaša z jurčki in prekajenim svinjskim hrbtom, klobasa s hrenom, carpaccio krškopoljca z ovčjim sirom, tudi juha je krškopoljčeva, na žlico so jota, ričet in golaž, v sezoni sta polnjena paprika in boranja, od testenin so ob fužih (s tartufi) in rezancih (z bolonjsko klasiko) tudi žlikrofi (bakalca), za prave jedce pa svinjska ali telečja jetrca, dimljena klobasa z zeljem in žganci, pečenica z zeljem ali repo in slan krompir z ocvirki, telečja ali svinjska pečenka s praženim krompirjem, rebra, vratovina s popečeno zelenjavo, seveda tudi biftek s tartufi in celo dva meseca suho-starana govedina slovenskega porekla.Vinski list

število vinskih etiket: 104
hišni vinar: Klenart

Rad Dobrojem priporoča

Krškopoljci so postali glavna slovenska mesna specialiteta! Meso je temno, slanina pa bela, mišice so močnejše, maščevje pa je iz nenasičenih, torej (bolj) zdravih maščob. Krškopoljec je po okusu bližje merjascu iz gozda kot pa rožnatemu pujsku s farme. In ambasado ima v Ljubljani pri Jakobu Francu.