Restavracija Julijana

 • Kuhinja
  visoka kuhinja za chefovo mizo ob jezeru
 • Kdo
  Grand hotel Toplice
  chef Simon Bertoncelj
 • Odpiralni Čas
  vsak dan
  od 18. do 23. ure
  (priporočljiva rezervacija)
 • Naslov
  Cesta svobode 12, Bled, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)4 579 1000
 • Splet
  www.sava-hotels-resorts.com
 • Email
  f&b.office@hotelibled.com
 • Restavracija Julijana
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  Grand hotel Toplice
 • Prostor
  majhna in elegantna restavracija, terasa med zelenjem tik ob jezeru

Med slavnimi, osebnostmi in sestavinami

Najboljši blejski hotel so obiskali že vsi, od bivšega našega Tita do bodočega ameriškega predsednika … Razen Vas! Nič čudnega, da grand hotel Toplice v svojo Julijano vabi s temi besedami: ”Razvajajte se kot kraljeve družine in svetovni zvezdniki – poskusite menije, ki so jih jedle znane osebnosti!”

Kolikokrat ste bili že čisto zraven na kremni rezini, pa si niste upali niti pokukati z blejske promenada skozi polkrožno vrtno krilo Velikega hotela? Kolikokrat ste za večerjo v restavraciji, v katero ste si upali, plačali več kot za pet Julijaninih hodov med slikami kronanih glav in luksuznimi sestavinami chefovih krožnikov? Vsaka številka, ki je večja kot nič, je zadosten razlog, da odpravite takšne zmote. Pa četudi ni vsak teden – Teden restavracij!

Resda je z balkona velike suite s starimi pipami in svežim sadjem, s široko posteljo in velikimi omarami, najlepši in neokrnjen pogled na Otok in Grad, a saj je dovolj že, da se le za en večer nagradite. Julijana ima sicer malo miz (20 sedežev) in velik steber, toda za Vas pogrnejo tudi sredi velike kuhinje! Ko bodo drugim gostom v jedilnico blejskih Toplic odnašali hotelske menije, bodo vam kot posebnemu gostu prinašali to, kar se je simpatični mladi chef Simon Bertoncelj naučil pri Gordonu Ramsayu, Marcu Meurinu, Bobbyju Bräuerju in na kuharskih olimpijadah.

Srebro podkrožnikov, pozlata svečnikov, teža prtov, lesk lesa in bogastvo vitrin se ne razlikujejo od pogrinjka, ki vsakemu omizju nameni lasten hlebec kruha, tako svež, da ni več vroč, tako mehak, da vpije več vrst masla in veliko besed, ki sestavljajo chefove jedi, in prav nič ne odstopa od chefovega pozdrava, ko najprej osebno pove, nato pa v čolničastem porcelanu še pokaže, kaj zna. Spužvast zeliščni kruh, zelenjavno-barvna krema, brezhibno oblikovana raviola, sipin čips, izbrane solatke so prav toliko sodobne kot tradicionalne.

Obisk 2015

Julijana ponuja veliko razvajanje za zmerno ceno. Chefov degustacijski meni ob kozarcu vina ne poteši le radovednosti glede kraljev in znanih osebnosti, temveč ponudi tudi praktično okušanje luksuza haute cuisine. Simon Bertoncelj ne varčuje! Ko kuha, je perfekcionist, ko zlaga na krožnik, izbira le najboljše. Julijana je zato izlet v svet slavnih, tako osebnosti kot sestavin. Foie gras? Bertoncelj odgovori z oblikami, barvami, teksturami in okusi račje terine, ocvrtih gosjih jeter v zeliščih, moussa s solnim cvetom, figovega chutneya, solatk, gela hruške in kreme kozjega sira. Jastog? Bertoncelj osebno pri mizi predstavi, kar je kuhal pri Ramsayu: ”Jastogov raviol, jastogove klešče, mlada zelenjava, kokosov velouté, peteršiljevo olje, vrtna kreša.” Tartufi? Seveda, toda z jurčki s Pokljuke (ješprenjeva rižota s pokljuškimi jurčki, račja jetra, mlada solata, pena belih tartufov, orehovo olje)! Še kaj slovenskega? Logično, Piranski brancin, toda po francosko, z barvno lečo, bobom, kremo cvetače, peno beurre noisette, kremo beurre rouge in sipinim čipsom. Divjačina? Srnin hrbet, zeliščni kipnik, ohrovt s slanino, črni koren, pomarančni vitlof in barolo omaka. Sladko? Mousse in čips topinamburja, jaconde biskvit, gel marelice, nougatova kocka, lešnikov krokant, pena gozdne jagode in granny smith sorbet.

Četudi v Toplicah ne boste prespali, bo drugo jutro za zajtrk figov chutney by chef.Chef


Simon Bertoncelj

Simon Bertoncelj ne varčuje! Ko kuha, je perfekcionist, ko zlaga na krožnik, izbira le najboljše in rad pokaže, kar se je naučil pri Gordonu Ramsayu, Marcu Meurinu, Bobbyju Bräuerju in na kuharskih olimpijadah.

 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

7 hodov + vinska spremljava

95 €

Hladna predjed

Terina pečene marinirane zelenjave, čebulna marmelada, paradižnikov sladoled, solatke, krostini

15 €

Carpaccio hobotnice, olivna tapenada, ocvrt rep jadranskega škampa v zeliščih, vrtna solata, terina hobotnice, zelenjavni žele, losos kaviar, zeliščna emulzija

20 €

Račja terina, ocvrta gosja jetra v zeliščih, mousse s solnim cvetom, figov chutney, solatke, gel hruške, krema kozjega sira

21€

Topla predjed

Jastog raviol, jastog klešče, mlada zelenjava, kokos velute, peteršiljevo olje, vrtna kreša

20 €

Ješprenj rižota s pokljuškimi jurčki, račja jetra, mlada solata, pena belih tartufov, orehovo olje

19 €

Glavna jed

Smuč z jakobinko in lardo slanino, artičokin frikase, krema belega fižola, mlada špinača, pinjole in penasta žafranova omaka, biskvit peteršilja

26 €

Zorjena račja prsa in konfit beder z mavrahi, koruzna
polenta z zbrincem in tartufi, panceta, pečena pesa, gomoljna zelenjava in omaka s črnim orehom

26 €

Srnin hrbet, zeliščni kipnik, ohrovt s slanino, črni koren, pomarančni vitlof in barollo omaka

28 €

Sladica

Kostanj, čokolada, hruška, teran, bučni crumble, vaniljev sladoled, gel maline, espresso pena

9 €

Mousse topinamburja, jaconda biskvit, gel marelice, čips, nougat kocka, lešnikov krokant, pena gozdne jagode in granny smith sorbet

9 €

Vinski list

sommelier: Amir Dizdarević in Maja Bilić
število vinskih etiket: 180

Rad Dobrojem priporoča

Začnite za chefovo mizo v kuhinji (pravočasno rezervirajte!), nadaljujte pa s chefovim menijem za elegantno pogrnjeno mizo s pogledom na jezero v jedilnici najboljšega blejskega hotela.