Kruh in vino

  • Kuhinja
    prigrizki k vinom, za v roko in na žlico
  • Kdo
    Tomaž Kavčič
    chef Tomaž Kavčič
  • Odpiralni Čas
    od torka do nedelje
    od 11. do 22. ure
    ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Vipolže 29, Vila Vipolže, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)5 620 1289
  • Splet
    www.kruhinvino.si
  • Email
    info@kruhinvino.si
  • Posebnosti
    Vila Vipolže: kultura, poslovni turizem, izobraževanje, muzej, poroke
  • Prostor
    kavarniška terasa ob parku; stoje ob sodih, sede za skupno mizo; domačna jedilnica s kaminom

Vino s pogačo

Fotozgodba

Foto zgodba iz Vipolž

Obisk januarja 2018
Klik

Foto zgodba iz Vipolž

Čar Brd je že v imenu. Zato je na teh vinogradniških gričih toliko razlogov za obisk, ogled, počitek, dopust, pokušino, veselje, torej za kruh in vino. Kar je doslej manjkalo, je bilo le tisto stičišče, kamor vedno najdemo in se radi vračamo, tista srčika, ki ima zgodovino, prostor in možnosti za povezovanje, kulturo, dogodke, prireditve. Vila Vipolže je točno to!

Pozdrav, hrenov namaz in odlomljen kos kruha, ter Thonetovi stoli in stara lesena klop ob zidu, ki zre v veliki kamin, sta še iz stare gostilne v Dornberku, z dvorca Zemono pa je ”le” Tomaž Kavčič. Dovolj, da sta si ena najboljših slovenskih restavracij in vinoteka s hrano tako podobni, toda povsem drugačni. Povezujejo ju tako domačnost in gostoljubje kot gostinska profesionalnost in razgledanost. Zato jedilni list ne hodi v zelje Zemonu, toda hkrati nima jote. To so vina, ki imajo za sosednjo mizo soseda-vinarja, in to so jedi, ki jih je domislil chef (z Zemona), da jih lahko njegova ekipa (v Brdih) ponavlja. To so, namreč, majhni prigrizki k velikim vinom!

Formula je dobesedna. Kruh se lomi in drobi ter hrusta, a le zato, da lahko spremlja vino. Okrog mize se hitro nabere, postrežba ima nasmeh, voljo in sproščenost, o vinski karti se debatira, o jedeh pa se ne filozofira. Je preprosto, ker so zunaj Brda, park, terasa s fotelji in znotraj emajlirana (Emo) posoda, toda izbrano, ker so mala Brda postala velika, ko so rebulo iz flaškona pretočila v buteljko z mednarodno prepoznavno etiketo. Tomi je dodal le še – pogačo.

Skratka, v Kruhu in vinu je dobro, ker je res le kruh in vino!



Chef


Tomaž Kavčič

Jedi Tomaža Kavčiča poznajo okuse (vseh pet), arome, teksture, temperature in kombinacije, uporabljajo tehnike, učinke in zgodbe, vključujejo pogled in razgled, sluh in otip. Kar vedno znova navduši, je njegov občutek za - primernost! Vsak nova kolekcija, vsaka nova inovacija, ima svoj smisel, svoj zato: da pričara nasmeh, izvabi zadovoljstvo, ustvari užitek.

  • Profil chefa

Jedilni list

Hladna predjed

Divjačinska pašteta s popečenimi kruhki

5 €

Tatarski biftek

13 €

Sirni tris: sveža sladka skuta, sir z dimljeno soško postrvijo, staran sir

10 €

Topla predjed

Gobova juha z jurčki

5 €

Njoki s panceto in bučo

8 €

Pogače

Sosedova pogača: paradižnik, mozzarela bufala in češnjev paradižnik

9 €

Dopustniška pogača: burrata, sardele in pate oliv

10 €

Martinova pogača: buča, klobasa, ocvirki, rdeče zelje, kremni sir

11 €

Sladica

Brdamisu

4 €

Vinski list

na vinski karti/tablici je 600 etiket; hišni vinarji so briški vinarji; Goriška Brda zasedajo 90 odstotkov prostora, vseeno pa je glede na količino vin tudi 10 odstotkov ni tako malo za druga slovenska in svetovna vina

Rad Dobrojem priporoča

Vila Vipolže kaže pot. Pa ne le, kako je potrebno obujati speče lepotice in prenavljati razpadajoče dvorce, ki jih je Slovenija polna, temveč tudi, kako je potrebno ponujati gostoljubje. S kruhom in vinom, seveda!