Landerik

  • Kuhinja
    Slovenija je gastronomska regija, zjutraj, opoldan zvečer
  • Kdo
    Nejc Skubic
    chef Izidor Kržišnik
  • Odpiralni Čas
    vsak dan
    od 8. do 23. ure
  • Naslov
    Stari trg 11, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)51 660 401
  • Splet
    www.landerik.si
  • Email
    info@landerik.si
  • Posebnosti
    nogometaš
  • Prostor
    ulica ter podolgovata notranjost, razdeljena na dva dela, kombinacije lesa, hladno valjane pločevine, ploščic teracota in tapeciranih klopi

Kdo je Landerik?

Fotozgodba

Foto zgodba iz stare Ljubljane

Obisk septembra 2019
Klik

Foto zgodba iz stare Ljubljane

Ne le kdo, temveč tudi kaj je Landerik?! Je, namreč, v najbolj turistično oblegani slovenski peš coni, kjer sprehajalci z vseh koncev sveta iščejo porcije in gnečo, on pa jim ponuja le slovensko in celo za srčke!

Landerik zveni zgodovinsko, vendar je fantazijsko ime. Nima zveze z zgodovino, a da veliko na tradicijo. Nastal je zaradi turizma, vendar ni namenjen množičnemu turizmu. Naredilo ga je brcanje, a je ustvarjen z glavo. Landerik je nogometašev, vendar ni kafič, pa tudi ne nogometni bistro.

Landerik je v stari Ljubljani, vendar dela iz Ljubljane novo mesto. Je na Starem trgu, vendar ne gleda ne levo, ne desno. Landerik je za turiste, vendar morajo zaradi njega Ljubljančani spet v mesto.

Landerik je v peš coni, iz katere pa te popelje po vsej Sloveniji. Je mestni lokal, vendar se oskrbuje na vasi. Landerik ima natakarje v metuljčkih, vendar ni fini lokal. Ima skupno mizo, a je intimna restavracija. Ima majhne mize, vendar za veliko jedi. Landerik ima fino hrano, vendar ni fine dining.

Landerik je od jutra do poznega večera, vendar v njem ni nihče zaspan. Ima zajtrk za turiste, a bi takšen zajtrk potrebovali mi (in) že doma. Ima najboljše hišne testenine, vendar to sploh ni gostilna(le) za pašte. Ima poceni kosila, vendar s priželjcem in v hodih. In ima dolge večerje, a te niso dolgočasne.

Landerik je le gostilna, vendar v njem ob chefu Izidorju Kržišniku spoznaš še Cankarja, Prešerna, kralja Matjaža, Kekca, Martina Krpana, babico in nono, se naučiš Zdravljico ter prebereš Krst pri Savici in Na klancu.



Chef


Izidor Kržišnik

Izidor Kržiščnik pripravlja tradicionalne jedi pripravljene s sodobnimi tehnikami in po načelu “zero waste”.

  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

44 €

5 hodov

50 €

Hladna predjed

Goveji tatar, redukcija terana, biroš, lešniki, lešnikova majoneza

12 €

Dimljena postrv, krema peteršiljeve korenine, vložena pesa

11 €

Topla predjed

Telečja jetrca, pire krompir z rjavim maslom, pražena čebula, ocvrta čebula

12 €

Mini ričota, sir Kosec, vložena domača zelenjava, zelišča

11 €

Glavna jed

Nadevana testenina, omaka pečenega Tolminca,drobtine Tolminca, zeliščno olje

18 €

Goveja lička, polenta Trdinka, korenčkova solata s hrenom

21 €

Sladica

Šmorn, vroče hruške, bela čokolada, karamelne pinjole, hruškova marmelada

6 €

Krompirjevi cmoki, šefova krema, breskov sorbet, drobljenec listnatega testa, domače vložene breskve

6 €

Vinski list

Le slovenska vina, vseh treh dežel, a dve tretjini primorskih; na kozarec tudi nekaj starejših letnikov; zanimiv izbor (60 etiket) znanih in manj znanih vinarjev; vinar tedna

Rad Dobrojem priporoča

Landerik je slovenska kulinarična tradicija, ki je je sicer polna vsa (stara) Ljubljana, vendar Landerikova ni obtičala v preteklosti, zato je dokaz, da je Slovenija že in res gastronomska regija. Najboljša novost, ki se je zgodila zeleni-trajnostni-kulinarični-turistični-najlepši Ljubljani v 2019!