Majerija

 • Kuhinja
  vipavska kuhinja z veliko sodobne kreativnosti
 • Kdo
  Matej in Nataša Tomažič
  chef Matej Tomažič
 • Odpiralni Čas
  petek in sobota
  od 12. do 15. ure ter od 18. do 22. ure
  nedelja
  od 12. do 17. ure
  od ponedeljka do četrtka
  zaprto (samo za zaključene družbe)
 • Naslov
  Slap 18, Slap, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)5 368 5010
  +386 (0)41 405 903
 • Splet
  www.majerija.si
 • Email
  info@majerija.si
 • Majerija
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  deset sob obarvanih na temo zelišč, velik zeliščni vrt, prodaja domačih marmelad, zeliščnih sirupov in likerjev
 • Prostor
  Pristava grofov Lantierijev v Slapu, ki so imeli v lasti tudi dvorec Vipava, je začela v dvajsetem stoletju hitro propadati, vse do ruševin. A se njihova zgodba ni končala, ker sta Matej in Nataša šest let pridno zlagala kamne, da je v novem tisočletju nastala današnja domačija.

Zelenjavno-zeliščno na grofovski pristavi

Fotozgodba

Foto zgodba iz Majerije

Obisk septembra 2016
Klik

Foto zgodba iz Majerije

Pršut je za prvo lakoto, ker si je za zelenjavo, zelišča, sadje in njihovo okusno-dopadljivo kombiniranje na krožnikih pač potrebno vzeti (v kuhinji) čas. In tudi zaradi kruha, ki mu je potrebno dati priložnost, če pa ga pečejo vsak dan sproti, pa vseeno je vsak dan drugačen.

Čeprav imajo tudi telečji tatar, so ob njem hrustljava stebelca zelene in rahlo pikantna krema rumene paprike, in goveji carpaccio, ob katerem so lešniki in mladi ovčji sir. Toda pravo zelenjavno-zeliščno okušanje se začne s toplimi predjedmi, med katerimi se je obvezno spoznati z mlado rdečo peso, ki kot krema polni hrustljavo zapečene palačinke.

Zelo Majerijini in zelo la dente, na zob, so domači zeliščni rezanci. ”trdi” so le tako dolgo, dokler se v ustih ne stopijo z omako paradižnikov, bazilike in bučkinih cvetov. Dokaz, da se  pravih jedi, ki imajo torej dušo, ne ocenjuje na prvi vtis, temveč jim je potrebno dati priložnost (beri: razmišljujoče grizenje).

Nasprotje v konsistenci, a bratstvo v kompleksnosti okusov, so Majerijini melancanovi njoki. Čisti jajčevci, pečeni v celem do mehkosti, izdolbeni, pirirani, zgneteni. Za omako, ki jih poveže še zunaj, pa je dovolj le paradižnik, saj mu okus dajeta sveži origano in limonova bazilika.

Nič hudega, če v takšni konkurenci pečena odojkova krača, muflonova taljata, telečji kotleti (opečeni v pistacijevem prahu) in svinjski file (s citronkino omako in domačim češnjevim džemom) ne pridejo na vrsto. Bodo, pač, prihodnjič; ko bo do prostorne kleti s 150 vipavskimi etiketami le nekaj korakov. Na Majeriji imajo pod zemljo, namreč, tudi sobe; ki jim na stropu raste zelenjavno-zeliščni vrt!Chef


Matej Tomažič
Datum rojstva: 23. 10. 1968 Izobrazba: kuharski tehnik Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: Dvorec Zemono, Hiša Franko, La Subida, Restaurant des Juges (Palača miru, Den Haag), Restavracija hotela Hilton Cavalieri (Rim, Italija) Kuharska filozofija: Osnovna ideja moje kuhinje je, da je kuhinja del naše identitete. Če narod potrebuje...
 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

34 €

8 hodov

46 €

Hladna predjed

Goveji karpačo z mladim ovčjim sirom, lešniki in kandirano cedro

7 €

Bakalarjeva pena s kruhovim čipsom in fino solatno terino

7 €

Topla predjed

Pehtranovi ravioli z mandlji in špinačo

8 €

Domači špinačni trganci, sotirani z rdečim radičem in paradižniki češnjevci

8 €

Glavna jed

Nadevan kopunov »Baulet« in zimska vrtnica iz zelja, radiča in krompirja

15 €

Muflonova pahljača z brusnicami, rožmarinom in drobci kavnih zrn

15 €

Sladica

Rahla karamelna strjenka z drobirjem pražene kave, dve čokoladi – dve omaki

6 €

Jabolčni narastek moje stare mame, karamelna omaka, praženi pinoli

6 €

Vinski list

sommelier: Matej in Tanita Tomažič
število etiket : 160 (vipavska vina)
hišni vinar: Igor Pregeljc iz Slapa

Rad Dobrojem priporoča

Za zelenjavojedce, ki se pregrešijo le pri pršutu. Za mesojedce, ki jejo meso zgolj zato, ker jim zelenjava še ni ponudila prave alternative. Pa, seveda, za vse, ki radi na deželi dobro in lepo jejo ter mirno spijo!