Njami sushi

 • Kuhinja
  japonski sušiji za osem Mariborčanov
 • Kdo
  Grega Jagodnik
 • Odpiralni Čas
  od ponedeljka do četrtka
  od 11. do 17. ure
  petek
  od 12. do 19. ure
  sobota in nedelja
  zaprto
 • Naslov
  Cafova ulica 5, Maribor, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)31 212 165
 • Splet
  www.njami-sushi.si
 • Email
  grega@njami-sushi.si
 • Njami sushi
  Rezervacije Gostilne

 • Prostor
  Trije za šankom in še osem za štirimi visokimi mizami.

Sušiji so njami

Fotozgodba

Foto zgodba iz Cafove

Obisk februarja 2019
Klik

Foto zgodba iz Cafove

V Njamiju so sushiji res zushiji, Njami pa je res le bar. Njami sushi je, skratka, točno to, kar pravi njegovo ime: suši je njami!

Njami je suši bar, v katerem Japonci ostanejo, potem ko z jajčno omleto preizkusijo sushi riž! Njami je najboljša mariborska vstopnica v drugi in novi svet japonskih okusov, tradicije, kulture in zushijev! Zato, ker Njamijevi sušiji ne prihajajo s tekočega (running) traku, tako kot Njamijeva suši-mojstra nimata poševnih oči. Sandra in Grega sta ”le” spremenila – mladostno navdušenje v poslovni uspeh, prvotni halo-suši v omakase pojedino in majhno Cafovo luknjo v veliko mariborsko dobrojedsko ”skrivnost”.

Njami sushi je ljubezen na prvi pogled! Kdor – po japonsko – ostane, se ne bo le vračal, temveč bo začel odkrivati in se učiti, saj prav to počneta tudi Sandra in Grega. Zato, pozor: po Njamijevem omakase riž ni več takšen, kot je bil vedno prej, ribe niso več le pečene kot doslej, surovo ni več strašljivo, palčke niso več igrača, sojina omaka ni več riževa mlaka, noži niso več topi, okusi niso več le štirje, umami ni več omama in suši ni več le modna muha.

Njami je odkritje za vsakogar, ki v suši baru pričakuje lampijončke, kimone, japonke, poševne oči in tekaški pult. Ker v Njamiju tega ni! Pač pa je v Njamiju vsak mesec nova in cela tuna, ki jo Grega razkosava ves dan, ker nima (še) tako dolgega noža in staža kot mojstri na tokijski Tsukiji ribji tržnici. Zato ima Njamijeva tuna ”le” 70, 80 kilogramov, in ne 450, a zato je jadranska in modroplavutna, hitro ubita in še hitreje očiščena (krvi). Torej tudi ni (predragega) svežega wasabija in je njegov trgovski nadomestek, ni starih shoyu omak, ampak je Kikkomanova sojina omaka, resda v dozirni steklenički, da si ne pokvarite preveč okusa, jadranska hobotnica je že kuhana, a seveda v lastnem soku, in Sandra in Grega se nista dvajset let učila kuhati le riža, temveč sta zraven osvojila še veliko drugih japonskih kuharskih znanj!

To pa hkrati tudi pomeni, da so mize sicer majhne, toda na njih je dovolj prostora za visoko-pecljate kozarce in v njih za Marofov sauvignon in zweigelt, ki gresta k sušiju enako dobro kot sake in sushi-prosecco; za sodobne, elegantne, podolgovate krožnike, ki so tako lepi, da ni potrebno menjavati krožnikov, temveč le sušije na njih; za omakase meni, kjer se gostje prepustijo chefu, da marinira, gnete, oblikuje, boža, reže, polaga, žge in vmes pripoveduje, kako je potrebno nigiri dati v enem grižljaju v usta, ker je on dal vanj točno 15 gramov riža, ki ga je v lesenem škafu z leseno žlico skrbno premešal, ko ga je začinil z natančno mero kisa, sladkorja in soli, in točno 12 gramov surove ribe, ki je bila popolnoma sveža, ko jo je izbral, zdaj pa je pravilno uležana, iz razsola, kisle kopeli, umamijeve marinade, izpod ognjenega žara ali brez vsega, kakor je prav, glede na vrsto ribe, količino maščobe in vrstni red dolgega scenosleda, v katerem je na krožniku vasabi le za okras, saj ga je pravšnja mera že med ribo in rižem, kislo vloženi ingver pa le za vmes, med enim in drugim suši-sushi-zushi-njami grižljajem.

Ker ima Njami le tri stole za suši-pultom, vam tega pravzaprav ne bi smel povedati. Zato tega ne povejte naprej, temveč uživajte sami ali le še z največ osmimi prijatelji, kolikor se jih lahko zgnete za edine tri Njamijeve majhne mize.Jedilni list

Miso juha

2,80 €

Nigiri jegulja unagi

2,00 €

Nigiri z omleto tamago

1,60 €

Nigiri skuša aburi

2,00 €

Maki losos

3,90 €

Kalifornija ikre

4,70 €

Shogun

13,00 €

Omakase - šefov izbor 12 sushijev

30,00 €

Rad Dobrojem priporoča

Njami je točno to, kar potrebuje vsak suši-radovednež, da se bo končno odločil odpotovati na Japonsko. Njami je točno to, kar potrebuje vsak suši-skeptik, da se bo končno odločil dati v usta nekaj surovega. Njami je točno to, kar potrebuje vsak suši-navdušenec, da mu tudi v Mariboru ni potrebno biti lačen.