Okusi Krasa

 • Kuhinja
  premikanje meja kraške kulinarike in okusov
 • Kdo
  Enver Vratarič in Aleš Širca
  chef Aleš Širca
 • Odpiralni Čas
  ponedeljek
  od 12. do 15. ure
  od četrtka do sobote
  od 12. do 22. ure
  nedelja
  od 12. do 18. ure
  torek in sreda
  zaprto
 • Naslov
  Lokev 78, Lokev, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)40 477 804
 • Splet
  www.okusikrasa.si
 • Email
  go@okusikrasa.si
 • Okusi Krasa
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  Hiša Krasna
 • Prostor
  jedilnica je v stilu kraške gostilne, sobana je za večje skupine, vinski hram je vklesan v živo skalo in notranje dvorišče je poletni gostinski atrij

Kraški okusi so (v) Krasni

Fotozgodba

Foto zgodba iz Hiše Krasna

Obisk februarja 2019
Klik

Foto zgodba iz Hiše Krasna

Ker je v vasi že osem kraških gostiln, se je deveta odločila, da bo premikala meje kraške kulinarike. Ker so v Lipici dobro pogostili že lačne, zdaj v Lókvi tudi radovedne. Ker je hiša Krasna, so v njej Okusi s Krasa. 

V vasi z najstarejšo pršutarno na Krasu, vojaškim muzejem, cerkvijo svetega Mihaela, Fabianovo muzejsko trgovino, in bližino Lipice, Vilenice, Postojnske in Škocjanskih jam potrebujejo hišo za užitek in počitek. Krasna je zato naredila sobe, ker pa jih je le pet, je potrebovala še nekaj. Zato ima v kleti vinski hram, v pritličju sobano za predstave in proslave, ob jedilnici pa kuhinjo, v katero se je po odhodu mladega chefa naselila mlada gostilna iz Lipice. Okusi Krasa so zdaj (v) Krasni!

Kras je naravna posebnost, okolica je svetovno znana, vas je idilična, okolje je urejeno, hiša je Krasna, ni težko najti, je blizu avtoceste, Italije, Ljubljane, Lipice, morja, parkirišče je za dobre avte, hiša je kraška in kamnita, jedilnica je svetla, prostorna, lesena, vse je gostilniško in kraško, najbolj znana jed je jota, toda iz kuhinje pozdravi sir jamar v ocvrtku, ob karpaču je sladoled iz gorčičnih semen, piranskega brancina spremljajo gorenjske ikre, odojek je v družbi kozice, chef s slaščičarsko preciznostjo zvija raviole, ker pa je samouk, mu pri tem pomagajo kraški vinarji, sirarji, kmetje in španski kulinarični učitelj.

“Najboljše iz naše hiše” se imenuje najboljša odločitev za preizkušanje kraških Okusov, ki spoštujejo sezono, cenijo svoje sosede in chefovsko izzivajo. Chefa Aleša Širco zanima spajanje na videz nezdružljivih morskih, mesnih in zemeljskih okusov, zato se gre igro okusov, ko tradiciji dodaja avtorstvo, Krasu morje in planine, jedem pa presenečenja. Moraš poskusiti, če si na Krasu izletnik, popotnik, obiskovalec, turist, lačen in žejen!

V Hiši Krasni so Okusi Krasa dobili najboljšo sceno, Krasna pa z njimi najboljši scenarij.Chef


Aleš Širca
Chef Aleš Širca, ki je sicer samouk, kuharsko pa je začel v slaščičarstvu, ti ”pomanjkljivosti” uspešno spreminja v prednosti, ko se ne brani znanja in partnerjev, svoje jedi, s katerimi nadgrajuje kraško tradicijo in spaja pričakovano z nepričakovanim, pa ustvarja s slaščičarsko natančnostjo in spretnostjo. ”Najboljše iz naše hiše”...
 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

26 €

4 hodi

32 €

5 hodov

39 €

6 hodov

42 €

Rad Dobrojem priporoča

Če vzameš 6-hodni meni, dobiš vse najboljše iz Krasne hiše. Če se prepustiš nasvetom, boš pil najboljše s Krasa. Če tukaj tudi spiš, boš končal v kleti. Skratka, prava hiša za užitek in počitek, ki premika meje Krasa.