Restavracija Okus

  • Kuhinja
    moderne sredozemske jedi
  • Kdo
    Jan Aigner in Andrea Gredisnjak, chef Jan Aigner
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od od 18. do 22. ure
    nedelja in ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Kolodvorska cesta 2, Koper, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)31 642 647
  • Splet
    www.restavracija-okus.com
  • Email
    info@restavracija-okus.com
  • Restavracija Okus
    Rezerviracije Gostilne

  • Posebnosti
    hrvaški starši, slovenska babica, avstrijski mož
  • Prostor
    sodi, streha, les in televizija ob hotelski recepciji; terasa ob široki cesti

Moderna konoba v modernem Kopru

Fotozgodba

Foto zgodba iz Kopra

Obisk maja 2018
Klik

Foto zgodba iz Kopra

Tam ni nič morskega, čeprav je Luka čisto blizu. Tam ni nič turističnega, čeprav je gostilna v hotelu. Tam ni nič lokalnega, čeprav vsi Koprčani tam naokrog nakupujejo. Tam ni nič istrskega, čeprav ambient oponaša konobo. Tam je Okus, čeprav so naokrog prevelike trgovine in preveč bahate poslovne zgradbe, čeprav je na hotelu rdeči napis, sredi gostilne pa zlati hladilnik in pod stropom visi televizor, nad šankom pa sod. Toda Andrea in Jan sta mlada, zaljubljena in pogumna, njuna ribiška juha pa se kuha kar 24 ur.

Terasa ima sicer oljke (v loncih), toda mimo drvi avenija. Tukaj je Koper čisto nov, le v demižonu so stari vinski zamaški. Tukaj zraven prodajajo avto dele, tukaj okrog so gostilne v ”fud-kornerjih” in tukaj je pri vratih najprej hotelska recepcija. Na takšni lokaciji bi pričakovali girice stoje in malice na bone, ne pa pozdrava iz kuhinje in cen, ki so višje od morske ”klasike”. Toda Andreina babica je iz Kopra, Jan pa je iz Avstrije, zato se njuna moderne sredozemske jedi ne zmenijo za razgled, temveč je Andrea med mizami raje simpatično-zgovorna, chef pa v kuhinji avstrijsko-morski. Slednje pomeni, da ni obremenjen z našimi ribjimi pravili, saj se je učil in delal v dunajskih restavracijah (Fabios, RieGi, Sans Souci), zato so njegove jedi tudi v ”konobi” urbane, in saj je še mlad, zato se tudi v novem okolju noče prilagajati. Zato je tudi on – simpatičen.

Takšen Okus v novem Kopru ne tekmuje s tradicionalnimi morskimi gostilnami, ki jih je tako preveč, prav tako pa tudi ne z modernimi, ki so si tako preveč podobne. Zato je dobrodošla popestritev, za vse, za turiste, da ob luškem obiščejo še poslovni (županov) Koper, za izletnike, da spoznajo najlepše speljane slovenske kolesarske ceste, za domačine, da so po šopingu deležni še malo okusa.



Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

34 €

5 hodov

58 €

Hladna predjed

Mariniran oradin carpaccio, peteršilj, limona, aioli

12,50 €

Hrustljave sardine, solata, hruška, limona, čebula, majoneza

9,50 €

Topla predjed

Ribja juha a la Venezia, školjke, sardina, škampi

7,50 €

Njoki iz rdeče repe, špinača, kozji sir, oreh

11,50 €

Domači ravioli, skuta, maslo, drobnjak

14,50 €

Glavna jed

Hobotnica na žaru, fižol, drobnjak, oamka provencale

16,00 €

Polnjena orada, škampi, špinača, paradižnik, krompir

17,50 €

Dušena goveja pleča, njoki, krostini govejega mozga, drobnjak

17,50 €

Sladica

Bananina torta, karamela, oreh

7,50 €

Čokoladni svet

7,50 €

Vinski list

število vinskih etiket: 26
Primorski in lokalni vinarji za spremljavo jedem, tudi s 16 vini na kozarec, brez želje, da bi vinska zgodba preglasila kuharjevo.

Rad Dobrojem priporoča

Drugačnost morskih okusov v drugačni morski gostilni, obvezno ribiška juha in brez obveznih ribjih stereotipov.