Restavracija Roses

Najboljše portoroške pašte

Fotozgodba

Foto zgodba iz Portoroža

Obisk septembra 2019
Klik

Foto zgodba iz Portoroža

Ne pasite zvedavosti le pri barvnem vodometu zaradi starih limuzin, ker potem ne boste spoznali tudi starih motornih koles … Potrebno je tudi v preddverje prenovljenega portoroškega hotela, kjer nimajo le enega od zadnjih petih na svetu preživelih starih Indian motociklov, temveč tudi stare fuže s čisto svežimi tartufi. Ne le Portorose za ljubitelje starih vozil, temveč tudi Roses za ljubitelje novih – testenin.

Največja atrakcija butičnega portoroškega hotela niso (le) veterani na štirih in dveh kolesih, temveč mladi Avstralec, ki v mestu (in hotelu) vrtnic kuha najboljše primorske pašte!

Vsi imamo radi testenine. Toda zato tudi vsi kuhajo testenine …, ki so temu primerno vse enake. Zato Portorose ni popestril Portoroža le z novim videzom, temveč je Roses z novim chefom popestril tudi testenine z degustacijskim menijem le iz pašt, ki so zato vedno druge, čisto drugačne, sploh ne le italijanske, temveč prav tako kot istrske in primorske tudi prav tako kot chef od – daleč. Za avstralskega chefa na delu v Sloveniji je to ”fine pasta dining”, za vas na večerji v Roses pa bo to fina sprememba po vedno istih in enakih omakah.

Ker je Portorose butični hotel, tudi Roses ni restavracija s kuharsko brigado, temveč ”le” s chefom, ki pa se zato lahko podpiše pod vsako jed. S tem hotelski gostje dobijo, kar ne morejo drugod, vendar na prav tako sproščen način kot drugod, zunanji pa eni boljše kot povsod, drugi pa najboljše oziroma tisto, o čemer se govori. Pa smo spet pri paštah.Chef


Luke Peat

Avstralec, ki ljubi fuže in šepeta pašti, prosto po načelu: "K.I.S.S - keep it simply stupid!"

  • Profil chefa

Jedilni list

Hladna predjed

Fonda brancin vložen v sivko in koper, češnje v rumu, jabolko

7,50 €

Paradižnik, burrata, pesto

9,50 €

Topla predjed

Goveji kostni mozeg, hrustljav kurh, whiskey

7,00 €

Domače testenine

Istrski fuži s tartufi

13,00 €

Tagliatelle, hobotnica v XO omaki, peteršilj, limeta

15,00 €

Špageti, vongole, kozice, salicornia, pekoča paradižnikova omaka

16,00 €

Glavna jed

File piranskega brancina Fonda, polenta, grenivka, pomaranča, olive, mandlji

21,00 €

Sirloin staran v maslu, "hasselback" krompir, pražen češnjev paradižnik, jus rdečega vina

21,00 €

Vinski list

Skozi ”izbor vin, ki vas bo popeljal skozi slovenske vinske dežele” vas v Roses ne popelje somelje, temveč someljejka. Vinska karta je pretežno primorska, vendar so tujcem vsaj grafično predstavljene vse slovenske vinske dežele pa še vinske arome.

Rad Dobrojem priporoča

Končno nekdo, ki dokazuje, da špageti niso z bolonjeze, fuži ne s tartufato in morje ne s parmezanom. Roses je vrtnica med testeninami!