Restavracija Tabor

  • Kuhinja
    posebna morska ponudba na Gorenjskem
  • Kdo
    Mateja Markič, chef Gašper Kordež
  • Odpiralni Čas
    od srede do sobote
    od 12. do 22. ure
    nedelja
    od 12. do 18. ure
    ponedeljek in torek
    zaprto
  • Naslov
    Podbrezje 246, Podbrezje, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)4 533 0131
    +386 (0)40 592 250
  • Splet
    www.restavracija-tabor.si
  • Email
    info@restavracija-tabor.si
  • Restavracija Tabor
    Rezervacije Gostilne

  • Posebnosti
    podpeka
  • Prostor
    Spominja na konobo, a v njih ni tako pospravljeno, pogrinjki so fini, a počutiš se sproščeno. Barve so tople, čeprav imajo tudi kamin, slike so morske in ribe so tudi za okras.

Gorenjska konoba

Fotozgodba

Foto zgodba iz Podbrezja

Obisk oktobra 2019
Klik

Foto zgodba iz Podbrezja

Kar dva srčka za morske jedi izpod planin? Kaj pa drugega, če pa je Tabor najboljša morska restavracija v ”neprimorskem” delu Slovenije! Dva srčka za ribo iz pečice? Bilo bi noro, če bi v zvočnikih še vedno pele klape in če bi hobotnice cvrčale le izpod peke! Dva srčka za gostilno izpod avtoceste? Bilo bi nemogoče, če do tja ne bi vodilo toliko in tako zavitih odcepov, krožišč in deteljic! Dva srčka šele zdaj, če pa je Tabor že 30 let? Ravno zato, ker je šlo postopoma, leta 1989 je gostilno zgradila očetova delavnica, potem so prišli ribiči in z njimi najemniki, dokler ni Tabora končno prevzela hči, ki je pripeljala pravega chefa.

Brez skrbi, torej, v Taboru je še vedno dovolj prostora za vesele družbe in še vedno nimajo lignjev, toda podpeka na vrtu je še večja, posebna ponudba pa še boljša!

Pogrinjki so snežno beli, v zadnji sobi gori v kaminu, po strmih kamnitih stopnicah se ne gre v prazen kevder, temveč v polno vinsko klet, mlada gospodarica, ki je izkušnje nabirala celo v Avstraliji, pa ribo tako filira, da ti ni žal za kostmi, ko jih odnese v kuhinjo. Tabor ni le še ena več gostilna z morskimi jedmi, brez katerih nam živeti ni. Tabor je ravno to, kar drugi niso: gorenjska konoba, ki ima dobre zveze v Dalmaciji in dobrega morskega chefa pod Karavankami!

Obisk 2017

Na kontinentu ni ne svežih rib ne dobrih ribjih gostiln, pa najsi je konkurenca še tako huda in imamo Slovenci še tako radi tržaško omako čez porcijske odmrznjene orade. Toda, če ne bi bilo izjem, ne bi bilo tega pravila. Tabor je ravno to, kar drugi niso! Gorenjska konoba, ki ima dobre zveze v Dalmaciji!

Okolje res ni morsko, toda mar prav to ne dokazuje, kako se da v Sloveniji z gora skakati v morje?! Jedilni list se sliši tako: “Danes imam sveže…” Ribe so plavale v glavnem po hrvaškem morju, največ v Istri, gojeni brancini so iz Piranskega zaliva. Kruha, svežega, domačega, na leseni deski z velikim krušnim nožem, je za celo podolgovato štruco. Pogrinjki so snežno beli, v zadnji sobi gori v kaminu, po strmih kamnitih stopnicah se ne gre v prazen kevder, temveč v polno vinsko klet, mlada gospodarica, ki je izkušnje nabirala celo v Avstraliji, pa ribo tako filira, da ti ni žal za kostmi, ko jih odnese v kuhinjo. Tabor ni le še ena več gostilna z morskimi jedmi, brez katerih nam živeti ni. Iz Ljubljane je po avtocesti le ena cestninska postaja, okrog šanka je le pet miz, dve sta še ob kaminu, za hišo je lep vrt, v velikem loncu so ribje kosti in oklepi repov.

V Taboru nimajo lignjev, saj jih imajo vsi, tudi ne plastičnega jedilnega lista, ki bi s svojo debelino delal konkurenco zamrzovalni skrinji, z vonjem pa njeni debelini. Imajo pa čisto pravega kuharja, ki sicer kuha tako kot ste vajeni z dopusta ob dalmatinski obali, a temu doda ravno prav svojega chefovskega vpliva.



Jedilni list

Hladna predjed

Marinirana skuša z žafranovim aiolijem

11 €

Škarpenin namaz

9 €

Topla predjed

Ribja juha

4 €

Škampovi repki oviti v domač lardo, škampov bisque in luštrekov pire

14 €

Jakobova pokrovača z masleno omako in drobnjakom

6 €

Glavna jed

File brancina s krompirjevo juho, fermentirani čemaž, vinaigret rozin, pinjol in paradižnika

19 €

Školjke na buzaro (dagnje, vongole in kaneštrele)

15 €

Sladica

Čokoladni sufle

6 €

Sorbet s penino

5 €

Vinski list

število vinskih etiket: 135
sommelierka: Mateja Markič
hišni vinar: Brandulin

Rad Dobrojem priporoča

S chefom Gašperjem Kordežem stalni gostje niso ostali brez dalmatinskega melosa, novi pa so dobili še chefovskega, zato Taborova morska specializacija izpod Karavank vabi tako tiste, ki imajo na morju najraje girice, v planinah pa divjake, kot one, ki se ne morejo upreti skušnjavi, da po jastogu za predjed za glavno poskusijo še podpeko, a da ne pozabimo še punc pri škampih ter fantov v gorenjski vinski kleti.