Gostilna Skaručna

 • Kuhinja
  svadbena pojedina za vsak dan
 • Kdo
  družina Žagar, chef Slavko Žagar
 • Odpiralni Čas
  od torka do sobote
  od 13. do 22. ure
  nedelja, ponedeljek in prazniki
  zaprto
 • Naslov
  Skaručna 20, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)1 832 3080
  +386 (0)40 799 810
 • Splet
  www.skarucna.si
 • Email
  gostilna@skarucna.si
 • Gostilna Skaručna
  Rezervacije Gostilne

 • Posebnosti
  vse je zelo drugače
 • Prostor
  Prava stara gostilna, polna spominov, z vrtom vred.

V Skaručni se je in pije

V Skaručni se ne naroča. V Skaručni se je! Ker v Skaručni je vsak dan tako kot na ohceti enkrat v življenju. Skaručna je prototip slovenske vaške gostilne! Zato, ker streže hrano, ki jo imamo Slovenci radi! Zato, ker je v njej gostoljubje na prvem mestu! Zato, ker v Skaručno prideš trezen, iz nje pa greš pijan. A zakaj je potem Skaručna le ena in edina?! Ravno zato – ker takšnih več ne delajo. Kajti zgolj Skaručni je uspelo povezati nemogoče. Le v Skaručni veliki jedci postanejo dobrojedci, dobrojedci pa velikojedci.

Najprej prinesejo na mizo vse hladno. Točno, zato so mize v Skaručni velike. Goveji jezik s česnom v olivnem olju, s kozjim in ovčjim sirom, žolca z domačim bučnim oljem, čebulo in jajcem, mesna pašteta iz race, goske in junečih jeter, doma vloženi pekoči šparglji, kuhana prepeličja jajca, skuta z zelišči in ”žlehtni” liptaver.

Potem prinesejo vse juhe. Goveja, košutina, špinačna, ”zaporniška” (prežganka), paradižnikova in odvisno od letnega časa še kakšna.

Nekje na sredini je najprej koruznjača iz peči na vrtu, za njo pa, obvezno za Skaručno, doma dimljena zlatovščica. Takšne pod brajdo divjega fižola še niste jedli!

Glavno začnejo mlada goveja jetra, zatem je odojkovo stegno in nato še telečja pljučna. Ali pa telečja krača in po njej goveji hrbet. Ali pa vse to in še šara (rumena koleraba), ki se po vsem tem mesu v Skaručni sliši bolj kot zelenjavna šala.

Nosijo in točijo, skratka, dokler ne moreš več. Potem pa te povabijo k šanku. In tam se vse spet začne.Jedilni list

Hladne predjedi
15 €

Goveji jezik z oljčnim oljem, česnom in sirom iz ovčjega in kozjega mleka; kmetska žolca zabeljena z bučnim oljem; liptaver malo bolj živahen; hišna pašteta (račja ali mešana); kisli šparglji; skuta z zelišči, gorčičnimi semeni in oljčnim oljem

Cvetober juh
5 €

Bistra goveja, kurja ali srnina; divje gladka špinačna; staroslovanska prežganka; živahna juha

Koruzjača
4 €

Hrustljavo zapečena »polenta« v krušni peči

Riba
8 €

Postrv zlatovščica iz Bohinjske Bele, oparjena in prekajena, s hrenom

Krušna peč
18 €

Veliki kosi mesa à la Pulinoga: volovska krača, telečja plečka ali telečja krača

Žar
18 €

Junečja jetra na hitro s čebulo na počasi; tri mesece suho zorjen telečji hrbet na čisto ali doležan v gorčičnih semenih ter popru

Zbir sladic
5 €

Babičina jabolčna pogača iz krušne peči; skutni štruklji z olivami, oljčnim oljem, medom in hrenom; skutni štruklji z medeno zabelo

Rad Dobrojem priporoča

Najbolj pomembno vprašanje v Skaručni se glasi: ”Imate čas?” Ne pojdite, torej, tja, če ga nimate. Pa ne zato, ker bi bili počasni. Zato, ker bi toliko zamudili!