Vrtnarija

Vrtnarji iz Vrtne vasi

Ne (le) zato, ker je trava na mizi, še bolj zato, ker je na – krožniku! Vrtnarija upravičuje svoje ime, saj je Vrtna vas (Garden Village) nastala na rodovitni zemlji bivše blejske vrtnarije nad jezerom (Mlino) in pod Stražo, zato vabi: ”Dobrodošli v pozabljeni svet nepozabnih okusov, z našega vrta na vaš krožnik!”

V stekleni kuhinji sredi lesene restavracije kuharji, ki zjutraj poskrbijo za zdrav zajtrk, opoldan za lahke prigrizke, zvečer pa za sodobni meni z veliko zelenjave, zelišč in cvetlic, ničesar ne skrivajo. Vrtnarske jedi imajo rade barve in oblike, moderne tehnike in trike, toda, ko se penijo, oblivajo, dehidrirajo in reducirajo, okusi ne podležejo vtisu. So všečne, toda tudi kompleksne, so predvidljive, toda tudi zanimive, so lepe, toda tudi dobre. Zato ni le zelenjava. Oziroma, ko je meso, ni obilno, temveč pestro.

Čeprav je v Vrtnarijo že zaradi radovednosti potrebno na izlet. To je namreč izgovor, da vidite vsaj del ”samozadostnega bivanja” v ekološkem letoviškem kompleksu lesenih hišk na kolih in drevesih ter šotorov na pomolih, poln sadnih dreves, grmovnic, zelišč in zelenjave, s kopanjem v potoku Jezernici, ki prav tukaj tvori naravni slap, in v njegovem naravnem biotopu, ki mami tik ob restavraciji. Resortu Garden Village je intimnost njegovih gostov sveta, toda tudi iz restavracije se ne vidi zgolj v odprto kuhinjo in na travnik miz.

Rad Dobrojem priporoča

Vikend v Vrtni vasi. Kosilo ob ribniku. Večerja na travnati mizi ali na najbolj romantični slovenski terasi, z zelenjavnimi jedmi chefa, ki vas opazuje iz hišice v jedilnici.