Gostilna Žeja

  • Kuhinja
    vse morsko, vse sveže in s čim manj kuhanja
  • Kdo
    Igor Loverčič z družino
  • Odpiralni Čas
    od srede do sobote
    od 12. do 16. ter od 18.30. do 22.30 ure
    nedelja
    od 12. do 16. ure
    ponedeljek in torek
    zaprto
  • Naslov
    Ozeljan 32i, Šempas, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)5 308 8459
    +386 (0)31 330 805
  • Email
    zeja@siol.net
  • Gostilna Žeja
    Rezerviracije Gostilne

  • Posebnosti
    ozeljanščina

”Ne morem več” ne velja

Fotozgodba

Morska foto zgodba iz Žeje

Gostilno Žeja smo obiskali septembra 2016
Klik

Morska foto zgodba iz Žeje

Morje je lahko mirno kot jezero ali razburkano kot vulkan. Ribič je lahko kot kmet, ki obdeluje svojo njivo in vodi svojo živino na pašo ali kot industrijski delavec, ki na tekočem traku polni trebuhe tovornjakov. Riba lahko diši bolj kot tisoč cvetic ali smrdi bolj kot tisoč umazanih nogavic. Morske jedi so lahko odlične kot največja kuharska umetnina ali zanič kot najslabši fast-food. Toda vsega tega sploh ne veš, dokler te ne zažeja… Dokler ne obiščeš Žeje v Ozeljanu, namreč, misliš, da so vse morske gostilne, ki ne vidijo morja, enake.

Jedilni list pogledajo le tisti po službeni dolžnosti, gostje pa raje poslušajo Igorjevo pojočo “ozeljanščino”. Vse mu je jasno, kaj bi gost rad jedel in kaj pil. “Malo surovega za začetek,” ne vpraša, temveč že kar naroči. “Potem pa gremo k juham…” Nihče se ne upre, no ja, poskušali so že, z “ne morem več…”, toda jih je hitro razorožil naslednji krožnik. “Še enega, potem pa gremo na glavno!”

Če bi bil račun na koncu običajno morski, bi takšen način uspešne prodaje kdaj tudi zmotil, ker pa se Žeja ponaša s pravim razmerjem kakovosti in cene, je le – simpatičen. Pa še žejen nisi.

Torej, surovi škampi, šarkov tatarec, karpačo zobatca in file palamide. Po ribji juhi mlade sipice na golaž, po školjkah vseh vrst in ribah vseh velikosti pa še ”naš asadžin”, slavni Žejin sladki krožnik. Kaj bi šele bilo, če bi se imenovali Lakota?! In to je le morsko. Imajo pa še mesno, na enak način, da je žena Barbara v kuhinji in mož Igor Loverčič med gosti.



Jedilni list

Hladna predjed

Tatarski iz divje orade s kaprami

10,00 €

Carpaccio iz divjega brancina z granatnim jabolkom

10,00 €

Topla predjed

Njoki z morskim pajkom in jurčki

10,00 €

Casarecci z morskim ragujem, suhimi paradižniki in baziliko

10,00 €

Glavna jed

Brancin pečen v krompirjevi skorjici in ocvrta rukola

18,50 €

Brodet iz ugorja z belo polento

15,00 €

Sladica

Hišni asagino

3,50 €

Sorbeto iz mandarin klementin

3,50 €

Vinski list

sommelier: Slobodan Miljič
število vinskih etiket: 50
hišni vinar: Jožko Mavrič (ŠLovrenc) in Igor Simčič (Hum)

Rad Dobrojem priporoča

Čeprav Žeja ni ob morju, čeprav je prav morska konkurenca na Goriškem huda in čeprav je (bila) obilnost zaščitni znak Loverčičev, je Žeja prav v pristnosti lahkih morskih okusov pojem!