Jože Rozman: Čar vina

Ko te vino zagrabi – To je poseben odnos, svojstvena strast, neusahljiva ljubezen, nas z vinom očara Jože Rozman

Ko spoznaš Jožefa, mačka, ki je imel tako gosposke manire, da jo je poleti mahnil na morje, enkrat z Brati Karamazovimi, drugič z Gargantuo in Pantagruelom, pozimi pa si je z Jožetom, ko je ta prišel v očetovo klet pokušati vino, delil klobase, te kar posrka v Rozmanov vinograd, v katerem raste ”mala, drobna, divja, najbolj okusna in aromatična divja češnja, ki diši v bogatih, zrelih, bolj umirjenih rdečih vinih”. Potem popiješ na dušek ves Čar vina, od prvega letnika 1992, ki je bil tako božje obdarjen, da je že takoj dobil zlato medaljo, pa čeprav je bil v njem ob dolenjsko uradni modri frankinji tudi nedovoljeni primorski merlot. A Jože Rozman, vinski publicist, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na BF v Ljubljani in WSET III, tudi vinogradnik, dolgoletni urednik Kmečkega glasi in ustanovitelj ter sedem let urednik revije Vino, se na takšne neumnosti požvižga, raje hodi po robu, izziva, preizkuša samega sebe, raziskuje, kje so meje še sprejemljivega, kdaj vino pade čez. To si lahko privošči, ker mu je vino že tako dolgo v veselje in strast, in ker bo z njim v Čaru vina očaral tudi vas!

Knjiga o vinu, ki te začara ravno zato, ker je ne zanimajo (le) bistrost, barva, vonj, okus in harmonija, zato se najbrž kakšni orto enologi in tradicionalisti ob njej pokrižajo, temveč raje simpatično, nevsiljivo, lažje razumljivo, neavtoritativno in na dovolj neposreden način sleherniku približa ne (le) vino, temveč, kot pravijo Dolenjci, pijačo.

 • Avtor Jože Rozman
 • Založba Beletrina
 • Zbirka Koda
 • Cena 27 €

  Čar vina ni strokovni ampelografski ali enološki priročnik, takih je zdaj na naših knjižnih policah dovolj. Je pripoved o osebnem odnosu avtorja do vina in vseh njegovih razsežnostih, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati.

  Čar, ki je v vinu, nam Rozman opisuje ognjevito in dehteče, hkrati zna biti mehek kot svila in oster, živahen, hrustljav, celo rezek, zato je njegov pogled na vinski svet, iz lastnega vinograda, dolgoletnega publicističnega ukvarjanja z vinom, strokovnega degustiranja in s številnih vinskih potepanj po svetu, tako za ljubitelje ”klenih, umirjenih, mineralnih klasik”, kot za oboževalce ”sadno vpadljivih, gostih in marmeladastih” nekaj novega, ”izziv, radost spoznavanja, tista čarobnost, ki lahko zaposli človeka za celo življenje”.

  Jože Rozman: Čar vina
  Beletrina, zbirka Koda, 2018, 192 strani, trda vezava, cena 27 evrov


  Oceni
  1234  Komentarji

  Dodaj odgovor

  Top
  Vpiši se v Šolo okusov!
  Ne jej z usti. Jej z glavo!
  Neomejen dostop do Šole.
  Neomejen dostop do Kuhinje.
  Neomejen dostop do Gostilne.
  Neomejen dostop do Chefov.
  Neomejen dostop do Potepa.
  Neomejen dostop do Tržnice.
  Neomejen dostop do B®loga.
  Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
  Naroči se na Dobre novice!
  tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
  kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!