Matej Fišer: Tradicionalna prekmurska kuharica

Od förtuja do olstika, klasični prekmurski recepti in postopki od predpasnika do kravate. Matej Fišer je zbral tradicionalne recepte in jih popisal ter poslikal na netradicionalen način. Knjiga opisuje, kako se je v Prekmurju kuhalo nekoč, in narekuje, kako se naj kuha, jé, bere, fotografira in piše (kuharske knjige) v prihodnje.

Matej Fišer, avtor besedila, receptov in fotografij, je Prekmurec in umetniški fotograf. Živi na Dunaju, toda najraje je/jé v Prekmurju. Oboje, fotografsko znanje in ljubezen do hrane je združil v prekmurski kuharici, ki je hkrati uporabna in umetniška, zato sega od förtuja do olstika in od jajčnega likerja iz stare Dobrayeve kuhinje do šnopsa za dva.

Fišerjeva prekmurska kuharica približa novi generaciji klasične recepte, a ima tudi skrito ambicijo. Matej Fišer: ”Da vsak/a, ki obvlada te veščine, lahko pride za prekmursko snejo ali zeta.”

Še več, s kuharičino in Fišerjevo pomočjo bodo prekmurskih receptov in jedi veseli tudi ne-Prekmurci, saj je knjiga izšla tudi v nemškem in angleškem jeziku, z njo pa ne zveš le, kako se pripravljajo langaš, bograč, dödoli, bujta repa, prekmurska šunka, prekmurska gibanica in retaši, temveč tudi, kdo/kaj so krüj, uborke, krumši in picek. Skratka, prava prekmurska kuharica, z recepti od puterkrüja s šnitlekon (od črnega kruha z maslom in drobnjakom) do prekmurske gibanice in umetniškimi fotografijami od ajeršpajsa s prekajenin špejon (umešanih jajc z dimljeno slanino) do prekmurskih lepotičk Lare, Nine, Tise, Lučke in Krisi.

Matej Fišer: ”Pri mnogih receptih obstajajo lokalne specifike, nianse, ki se razlikujejo od kraja do kraja, od družine do družine, ampak naj bo. Zapišite jih v knjigo, izboljšajte recept ali vzemite samo del, idejo ali postopek in naredite nekaj svojega. Tako je nastala in tako se ohranja prekmurska küjnja.”

 • Avtor Matej Fišer
 • Oblikovanje Rene in Dušan Antolin, Atelje Antolin
 • Prevod nemški jezik Lea Burjan
 • Prevod angleški jezik Monika Zanjkovič
 • Tisk Gorenjski tisk
 • Založba Tandem Mktg d.o.o.
 • Cena 29 € (+poštnina)

  Knjiga je namenjena tako profesionalnim kuharjem kot za vsakdanjo gospodinjsko uporabo.

  Besedilo in recepte dopolnjujejo fotografije, ki ne le ilustrirajo recept ampak predstavljajo tudi regijo ali veščine, ki so potrebne za pripravo posamezne jedi.
  Konceptualno in glede na način vizualne predstavitve je knjiga novost v Slovenskem prostoru, kot tudi osvežitev v tem segmentu v širšem Evropskem prostoru.
  Recepte so preizkusili nekateri najboljši mladi kuharji v Sloveniji, kot tudi gospodinje in prijatelji.

  Knjiga je izšla v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku (vsaka izdaja posebej).
  Od fortuja (predpasnika) do olstika (kravate) pomeni, da knjiga združuje tako kmečke kot (malo)meščanske jedi v dobrem pomenu te besede.

  Matej Fišer: ”To ni enciklopedična izdaja, je zgolj prikaz gastronomije regije, pregled tega, kar imenujemo prekmurska kuhinja.”

  Knjiga obsega 160 strani, v njej pa so predstavljeni tradicionalni postopki na način, ki je zanimiv tudi mlajši populaciji, ki bo v prihodnosti ohranjala Prekmursko kuhinjo.

  Besedilo, recepti, art directing in fotografija: Matej Fišer
  Oblikovanje: Rene in Dušan Antolin, Atelje Antolin
  Kreacija oblačil in styling: Štefka Radič
  Prevod nemški jezik: Lea Burjan
  Prevod angleški jezik: Monika Zanjkovič
  Frizura: Luka Korošec
  Maska: Staša Malalan
  Modeli: Lara Flegar, Nina Cigut Rogan, Tisa Kučan Lah,
  Tisk: Gorenjski tisk
  Založba: Tandem Mktg d.o.o.
  Cena: 29 € (+poštnina)


  Oceni
  1234  Komentarji

  Dodaj odgovor

  Top
  Vpiši se v Šolo okusov!
  Ne jej z usti. Jej z glavo!
  Neomejen dostop do Šole.
  Neomejen dostop do Kuhinje.
  Neomejen dostop do Gostilne.
  Neomejen dostop do Chefov.
  Neomejen dostop do Potepa.
  Neomejen dostop do Tržnice.
  Neomejen dostop do B®loga.
  Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
  Naroči se na Dobre novice!
  tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
  kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!