Premantura
Premantura je najbolj južna istrska vasica, ki je najbolj znana po svojem rtu, Kamenjaku, poleti polnem pomorščakov in jadralcev v idiličnih zalivih dolgega in ozkega, polotoka, spomladi in jeseni pa kolesarjev, po kamenju in trnju naravnega rezervata.
V Premanturi, ki je zaradi številnih ”vikendašev” slovenska vasica, je veliko slaščičarn, nekaj gostiln in najboljša med njimi Fra Kat.


Rakovica
V sezoni, ko Premantura poka po turističnih šivih, je Fra Kat znan po vsem, kar pomeni, da imajo tuji turisti najraje čevapčiče, slovenski premanturci pa – rakovico. Ta je njihova specialiteta, na ”surovo” (kuhana in izkoščičena, z limono in oljčnim oljem) ali s testeninami.
Turisti
Čeprav (vsi) turisti tega ne upoštevajo, je Fra Kat predvsem morska gostilna, ki ima najboljše zveze z ribiči med Medulinom in Puljem. Zato so lahko celo frigani lignji iz Jadrana …


Pašteta
Začnite z ribjo pašteto, včasih je iz ugorja, včasih pa iz orade.
Škampi 1
Škampi so tukaj ”obvezni”. Najprej so crudo, surovi, z jagodami.


Škampi 2
Ko si surove bratsko razdelite, zacvrčijo njihovi bratje iz padele.
Škampi 3
Če za glavno ne izberete dnevnega ulova rib, so razlog lahko le tako veliki škampi. Ti so po ”ribarsko”, kar pomeni, da so pred žarom potreseni z moko. Grizenje, luščenje, sesljanje in oblizovanje tako ni le sladko, temveč tudi hrustljavo.


Sipa
Pravi brodet ni doma v Istri, temveč v Dalmaciji. S polento je zato golaž iz sipe – istrski brodet.
Sladice
Posebnost Fra Kat-a so tudi domače sladice, od baklave do tort. Če je (bilo) pred tem preveč morskih beljakovin, je lažja inačica izgovora, da ni potrebno še na sladoled k sosedom, mascarpone z belo čokolado.
