Gostilna Dobnikar

Izkušnja obiska - Na kolinah (2024)

Dobnikar je točno to, kar imamo vsi (Slovenci) radi. Izlet za vikend, da ni predaleč (iz Ljubljane), da je malo navzgor in da je razgled. Gostilna na vrhu, ki ima za nas in za našo družbo vedno dovolj prostora. Tabla pred vrati, na kateri vsak letni čas in za vsak praznik ter običaj kratko in jedrnato piše, kaj naj ravno danes naročimo. Jedilni list, ki je tako težek, ker je usnjen, in tako debel, ker je v njem vse, da nihče ni prikrajšan. Dobre jedi, po katerih gostilna slovi daleč naokrog, ker so tukaj boljše kot drugje. Hišne posebnosti, na katere se spomnimo vedno, ko smo lačni, ko ni vikend in ko ne moremo spet gor na Katarino. A zato se zaradi klobas, ocvirkov, obare, bikovih prašnikov, štrukljev, krvavic, pečenic, kislega zelja, kisle repe, ajdovih žgancev in koktajlov v Dobnikarja vedno tako radi vračamo!

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Hišni narezek

Prekajeni goveji vrat, domača suha klobasa, domača salama iz svinjskega mesa, poprov in navadni sir kmetije Malenšek, ocvrti žabji kraki. Domač narezek, ki tako tudi diši, do doline. Žabji kraki so Dobnikarjeva specialiteta, zato si hvaležen, ker se sveže ocvrti ‘vrinejo’ med sušene mesnine. Ker je dobro, je pomembno, da leseni krožnik ni prevelik. Boljše se je tukaj posvetiti vsaki rezini, kot pa si preveč zavijati za domov. Dobnikar na Katarino ne vabi z velikimi porcijami, ampak z obetom, da se boš dobro najedel.

Gostilna Dobnikar, narezek in žabji kraki
UME
Gostilna Dobnikar, goveja juha
UME

Goveja juha

Goveja juha z rezanci. Dobnikar je znan po drugem, govejo juho ima pa za tiste, ki brez nje ne morejo začeti s kolinami.

Gobova juha

Dobnikarjeva gobova juha je gosta, tako kot se jeseni spodobi, zato obiskovalci Katarine v gozdu sicer niso imeli sreče, a jih jurčki vsaj v njej potolažijo.

Gostilna Dobnikar, gobova juha
UME
Gostilna Dobnikar, ravioli s kozjim sirom in figovo čežano
UME

Ravioli

Domači ravioli polnjeni s kozjim sirom, na dušenem zelju, z omako suhih hrušk in lešniki. Ko prebereš 14 strani Dobnikarjeve ponudbe, ne izveš veliko novega. Saj to, da na koline na Katarino hodi, a tako da se vozi, pol Ljubljane, si že vedel. Vseeno pa se vmes, med narezkom, zrezki in štruklji, najde kak preblisk. Recimo ravioli! Če so polnjeni z jurčki, so v parmezanovi omaki, če so s sirom, pa je ta kozji, spremljava je zeljna, in omaka je sadna. Malo drugače, skratka, kot je v vsaki gostilni vsako nedeljo.

Koline

Kmečka pojedina: pol pečenice, pol krvavice, debela rezina prekajenih svinjskih reber brez kosti, kislo zelje, pražen krompir in ajdovi žganci. Dobnikar je specialist za koline! Vse klobase delajo sami, za ocvirke pa priporočamo, da v nahrbtniku pustite dovolj prostora in si jih kupite še za domov. Na Katarino se hodi na martinovanje, na prvomajski golaž z nageljnom, na pustovanje …, toda najraje na koline. To je tista (obilna) porcija tradicije, nostalgije, ugodja in udobja. To imamo vsi (Slovenci) radi. Če ne greš (k Dobnikarju) na koline, nisi pravi …

Gostilna Dobnikar, koline
UME
Gostilna Dobnikar, jagnječja krača
UME

Krača

Jagnječja krača v poprovi omaki s pečenim krompirjem in zelenjavo. Kot piše s kredo že na tabli pred vrati, ni krača, temveč kračka. To je pomembno, ker zato je takšna krač(k)a, ki je lepo hrustljavo pečena, samo tvoja/moja. To imamo radi, kajne. Še bolj, ko nas (zeleni) poper (v omaki) malo podžge.

Štruklji

Tris Dobnikarjevih štrukljev: orehov, skutin in jabolčni. Nam je bil najbolj všeč jabolčni, ker je najredkeje v ponudbi naših gostiln. Dobnikarjev pa je tudi sicer poseben, testo, ki je lepo elastično, je tanjše, ‘štrudlast’ nadev pa zato ponudi povsem drugačno izkušnjo ugriza in žvečenja. Preprosto dobro tudi o drugem in tretjem mestu. Tudi to je čar dobre domače gostilne, ne le da se razvije debata o ‘medaljah’, temveč pade tudi odločitev, kaj boš naslednjič naročil v ednini.

Gostilna Dobnikar, štruklji, sirovi, jabolčni, orehovi
UME
Gostilna Dobnikar, kostanjeva torta
UME

Kostanji

Kostanjeva torta. Če zanjo po kolinah ni več prostora, vam jo zavijejo. Saj bo še jutri sočna in sezonska.