Restavracija Manna

Izkušnja obiska - Obisk 2018

Ko je bila Manna še ”hiša kulinarike”, je bila to zgodba, ki je veliko obljubljala. Zdaj, ko je le Manna, se je gostu lažje odpraviti (peš) v Krakovo, ker gre v ”le” dobro gostilno, na znane jedi ”neznanega” chefa, ki so prav tako lepe in dobre, a ne tako zahtevne, kot pri najboljših. Vendar, v Manni ne gre le za kulinariko, temveč za dobro počutje, ob dobri hrani in dobrih vinih.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Ocena: 1 srček

Manna ima vse, kar imajo veliki, le za manjšo ceno! V tem je razlog Manninega uspeha. Restavracija, ki v Tednu restavracij ruši rekorde po številu gostov, je tudi sicer polna. Manna ima tisto razmerje cene in kakovosti, ki privablja večino, v njej pa so tako tisti, ki jim je pomembna cena, kot tisti, ki od obiska v gostilni pričakujejo še kaj veš kot se le pošteno in klasično najesti.

UME
UME

Kruh

Stane 2 evra, toda za to res nekaj dobiš! Kruh je bil ajdov, čebulni, beli in brezglutenski koruzni kruh s sirotko in skuto. Ker so zjutraj mleli koruzo … Odličen podatek!

Burrata

Pozdrav iz kuhinje: pomanjšana verzija ene od uvodnih jedi. Rezina burrate, melancanova krema, kaviar balzamičnega kisa, ocvrta čebula, prah olivnega olja, dimljeno olje. Atraktivna prezentacija v modni skodeli, pestra kombinacija, dober obet. Pozdrav je pokazal, kaj kuhinja zmore, zna, predstavlja; mediteransko, sodobno, ambiciozno.

UME

Tartar

Tartar kirnje. Najboljša jed! Že kirnja sama po sebi. Logično, da je divja, ker se takšna roparica ne pusti udomačiti. Spremljava, s podobo, kombinacijo, ujemanjem okusov, jo še nadgradi, mandarinin žele, kaviar mandarine, česnova pena, cvetovi mačehe in krebuljica.

Pašteta

Hišna iščančja pašteta s črnimi tartufi, na jajčno ocvrti rezini kruha, z laski dimljenih žrebičkovih ličk, jabolčno čežano, jagodnim kaviarjem, rezinami črnih tartufov in grahovimi kalčki. Mannina stalnica, ob vsakem novem obisku malo drugače postrežena, vedno s prepoznavnim piščančje-jetrnim okusom, tartufovim vonjem in žrebičko-žimastim okrasjem.

UME
UME

Olje

Olivno olje: cuvee Jenko in frantoio Rodica.

Ravioli

Črni ravioli z rakovico, v krepki škampovi bisque s klapavicami, kozicami, ocvrtimi in v tempuri, sipo. Za vse, ki ob Ljubljanici ne morejo brez morja.

UME
UME

Rep

Souffle z govejim repom in malinami. Provokativno, barvno in s kislino, za ljubitelje mesa.

Ombrina

File velike ombrine na žafranovi polenti, pečeni ostrigarji, špinača, črni koren, hrustek dimljenega črnila, bouillabaisse omaka. Velike ribe imajo v Manni veliko prilog.

UME
UME
UME
UME

Ličnice

Dolgo kuhane ličnice odojka s pirejem dimljene buče. Atraktivna prezentacija na krožniku, ki pa ni minimalistična, saj ima pujs dve ličnici. Priloge za vtis in teksturo. Krompir na dva načina, hrustljava koža odojka je pokuhana v mleku in ocvrta v olju, kuhana zelenjava je dovolj čvrsta in zimska.

Sorbet

Pomarančni sorbet, za gostoljubje in vmes; prijazno, atraktivno in koristno (osveži).

UME
UME
UME

Štrudelj

Veliko je ”dekonstruiranih” štrudljev po Sloveniji. Mannin sodi med boljše! Zgodba: vse, kar so naše babice dale v štrudelj, so v Manni razstavili in na novo zložili. Jabolčna panakota s cimetom, cimetov sladoled, karamelna omaka, karamelni tuli, orehi pečeni v beljaku, sveža jabolka, jabolčna čežana, drobljeno listnato testo, skutina krema. Več kot le razstavljeno in ponovno sestavljeno.

Fondant

Fondant bele in temne čokolade se je lepo razlil, zraven domač malinov sladoled, čokoladna zemlja, čokoladni brownie, sveže maline, malinov kuli in beli prah. Slednji je nadgradnja, zaradi pikantnosti paprike.

UME
UME

Restavracija Manna

dobro počutje ob fini hrani in dobrih vinih
Žan Jereb
Chef