Sestavine

  • 2 rezini belega kruha
  • 125 ml mleka
  • 6 strokov česna
  • 1/2 žličke soli
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica limonovega soka
  • 200 ml repičnega olja

Uvod

Aioli je provansalski, allioli pa katalonski. Tukaj je, torej, katalonska inačica česnove majoneze, brez katere ne more nobena rdečkasto obarvana ribja juha. Allioli je s  kruhom, namočenim v mleko. Takšna majonezna omaka je sicer manj penasta, toda zato je pod njo lahko manj kruha, na njem pa več alliolija.

 

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 10 minut
 
Postopek
1

Kruhu odrežemo skorjo in sredico namočimo v mleku. Česen olupimo, prerežemo na polovico in ga s soljo zdrobimo v možnarju. V skledi zmešamo ožeti kruh in zdrobljeni česen.

2

Dodamo še rumenjak in mešamo tako dolgo, da nastane gladka pasta. Olje najprej dolivamo po kapljicah, nato v tankem curku ter neprestano mešamo z metlico do goste omake. Začinimo z limonovim sokom.

Oceni
1234