Sestavine

  • 1 glava treviškega radiča (200 g)
  • 3 sardelni fileji iz olja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • poper
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 6 prepeličjih jajc
  • 4 rdeče redkvice
  • 5 majhnih kislih kumaric
  • 1 bivolja mocarela
  • črne olive

Uvod

Ko si enkrat srečen lastnik nekaj glavic treviškega radiča, ki kar poka od sočnosti in svežine, je to srečo potrebno čim bolj razporediti. V Šoli okusov je dosti receptov s to zimsko posebnostjo, ki je je škoda za solato, saj se prav dobro počuti tako v ponvi kot v pečici. A vseeno je prvo glavico, ko je najbolj sveža, potrebno izkoristiti za solato. Ker potem tudi solata postane nekaj drugega – tokrat antipasto.

Pomembna je, namreč, družba. Radič ima sam po sebi dovolj odlik, da ga ni potrebno preveč spreminjati, dovolj bo malo sardelnih filejev, vse drugo pa je prosta izbira. Tako kot je to pri antipastijih v navadi, uporabite lahko vse, kar najdete v hladilniku in shrambi, saj velja, da je boljše čim več in čim bolj pestro, toda s čim manj kompliciranja. Antipasto je pač hladna uvodna jed, ki ji vedno sledi – nadaljevanje.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: penina Brut zero 2014, Ščurek
 
Postopek
1

Prepeličja jajca položimo v lonec z mrzlo vodo, rahlo solimo, počasi zavremo in kuhamo 5 minut. Nato jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Redkvice in kumarice narežemo na tanke rezine. Olive razrežemona četrtine.

2

Treviški radič razdelimo na posamezne liste in jih narežemo na 1 cm široke trakove. Gladko zmešamo sardelne fileje, olje in kis. Prelijemo preko narezanega radiča in dobro premešamo.

3

Radič naložimo na krožnikev stolpič s pomočjo kovinskega oboda. Bivoljo mocarelo narežemo na manjše kose. Prepeličja jajca narežemo na rezine. Oboje dodamo na krožnike skupaj z redkvicami, kumaricami in olivami.

Oceni
1234