Sestavine

  • 150 g čebule
  • 5 strokov česna
  • 3 vejice peteršilja
  • 600 g fileja trske
  • 1 konzerva čičerke (neto 265 g)
  • 1 žlica cele kumine
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • 110 g drobtin
  • 10 g ingverja
  • 6 tankih mladih čebul
  • 2 vejici mete
  • 1 žlička sesekljanega kopra
  • 70 g olupljenih praženih pistacij (brez soli)
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 200 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlica čilijevih kosmičev
  • 500 g nakockanega paradižnika (konzerva)
  • 300 g basmati riža

Uvod

Če bi bile mesne čufte, bi bila paradižnikova omaka le sladka in bi uživali le mesno. Ker so ribje, ne uživamo le brezmesno, temveč tudi brezmejno … To je primer, zakaj se morajo okusi in nadokusi dopolnjevati, ne pa prekrivati. Zgolj s paradižnikom bi si lahko trska pomagala zgolj z zapečenostjo (Maillardova reakcija in karamelizacija skorje), tako pa uživa v raznovrstnosti in pikantnosti dodatkov omaki, ki so le videti nametano, sicer pa, čeprav vsak zase močan, se podredijo skupni zmagi. Meta in koper bi divjala, čebula bi pekla, pistacije bi mastile, če se ne bi skupaj kopale v paradižniku in hladile v rižu....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 765 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Steyer Mark Extreme 2006, Steyer
 
Postopek
1

Čebulo in 3 stroke česna olupimo in drobno sesekljamo. Zelišča grobo narežemo. File trske očistimo in narežemo na kocke. Čičerko stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo.

2

Vse pripravljene sestavine skupaj z jajcem in kumino v blenderju sesekljamo v gladko maso. Vmešamo drobtine, začinimo s soljo in poprom ter iz mase oblikujemo majhne kroglice ter jih postavimo v hladilnik za 2 uri.

3

Ingver olupimo in naribamo. Preostala stroka česna olupimo in drobno sesekljamo. Mlado čebulo narežemo na 2 cm dolge kose. Meto in pistacije grobo sesekljamo.

4

V koziici segrejemo olje in ribje polpete opečemo z obeh strani ter jih preložimo na krožnik. V kozico stresemo ingver in česen, pražimo 1 minuto, dolijemo juho ter vmešamo paradižnik in čili. Omako solimo in popramo ter zavremo.

5

V omako naložimo pečene ribje polpete, dodamo narezano mlado čebulo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 do 20 minut. Medtem skuhamo basmati riž po navodilu na embalaži.

6

Na ogrete krožnike naložimo riž, omako z ribjimi cmočki ter potresemo z meto, koprom in pistacijami.

Oceni