Sestavine

  • 6 velikih artičok
  • 1 limona
  • 3 žlice koriandrovih semen
  • 2 stroka česna
  • 1 strok čilija
  • 1 žlička nastrgane limonine lupinice
  • 2 žlici mlete sladke paprike
  • 3 žlice drobtin
  • sveže mleti črni poper
  • solni cvet
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 10 žlic olivnega olja
  • 500 g majhnega mladega krompirja

Uvod

Pečica je super stvar. Sestavine vržeš v nepregorno posodo in vse postaviš na vroče ter počakaš, da je gotovo … Vsekakor se na tak način da. Bo pa (še) boljše, če bo vmes še nekaj podrobnosti. V kuhanju so to – začimbe! V tem preprostem receptu iz pečice zato zmešajte mleti koriander, česen, čili, limonino lupinico, sladko papriko, drobtine, paradižnikovo mezgo in olje ter začinimo s solnim cvetom in poprom. Tako, pa ste se naučili kuhati in še peči!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 547 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Piro chardonnay supreme 2011, Marjan Jakončič
 
Postopek
1

V veliko skodelo nalijemo 1 l mrzle vode in vanjo stisnemo sok limone. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino in odstranimo kar nekaj slojev zunanjih listov) in iz sredine s pomočjo žličke odstranimo seno artičoke. Nato jih razrežemo na osmine. Tako pripravljene artičoke takoj položimo v vodo, da ne porjavijo.

2

V majhni ponvi pražimo koriander 3 minute na nizki temperaturi in ga nato grobo zdrobimo v možnarju. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga narežemo na tanke trakove.

3

V skodeli zmešamo mleti koriander, česen, čili, limonino lupinico, sladko papriko, drobtine, paradižnikovo mezgo in olje. Začinimo s solnim cvetom in poprom. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Krompir umijemo in osušimo.

4

Dobro odcejene artičoke in krompir zmešamo z začimbno pasto, stresemo na pekač in postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj za 30 minut. Vmes zelenjavo večkrat premešamo. Po polovici pečenja pokrijemo z alu folijo. Nato pekač prestavimo v sredino pečice in pečemo še 5 minut odkrito.

Oceni
1234