Sestavine

  • 2 jajčevca (a 350 g)
  • 4 stroki česna
  • 5 majhnih gomoljev rdeče pese
  • 1 žlička rimske kumine v zrnju
  • sol, poper
  • 50 g sezamove paste (tahini)
  • 9 žlic oljčnega olja
  • 2 žlici limonovega soka
  • kajenski poper
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 200 g majhnih lisičk
  • sveža zelišča

Uvod

To poletje (2019) so moderne jedi iz dežel Levanta (vzhodno Sredozemlje, Grčija, sredozemska obala Turčije, Ciper, Libanon, Palestina, Izrael, Jordanija, Sirija in Egipt)! Veliko zelenjave, veliko začimb in veliko hodov (meze), zelo barvito, dišeče in pikantno, vse to pa opremljeno s tako lepo zvenečimi imeni. Baba ganoush (baba ghanoush, baba ghannouj) je namaz iz jajčevcev s tahino (tahini), sezamovo mezgo. Zraven je lahko povsod, pri mesu z žara, kot hladna predjed ali topla omaka na testeninah, zjutraj je namaz, opoldan priloga, zvečer prigrizek. Poda se k vsemu, a najraje ima, če greste zanj najprej na tržnico; zdaj so tam ob velikih jajčevcih majhni gomolji rdeče pese, zraven dišijo lisičke in sveža zelišča. Pesa se speče skupaj z jajčevci, lisičke je potem potrebno le še opeči, ko je ”baba” že na krožniku.

P.s. Rimska kumina (cuminum cyminum) se veliko uporablja v azijski, afriški, tudi južnoameriški kuhinji. Sodi prav tako kot navadna kumina (carum carvi), ki jo bolj poznamo v naši kuhinji, v rod kobulnic, vendar ima močnejši nadokus. Je pomembna sestavina karijev, spremlja čilije, pogosta je v turških in grških jedeh. Obe kumini pa imata kljub različnemu nadokusu podobne zdravilne učinke, pomagata pri prebavi, povečujeta apetit, blažita vetrove. Tretja kumina, črna (črnika), ni v sorodu z njima in spada v drugo botanično družino. Vzhodnjaške kuhinje jo uporabljajo predvsem za začinjanje kruha.

Meni septembrske gostije

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 560 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Česen olupimo in narežemo na četrtine. v jajčevca zarežemo z ostrim nožem in v vdolbine potisnemo česnove palčke. Položimo ju na pekač.

2

Rdečo peso umijemo, obrišemo do suhega in vsako posebej zavijemo v alu folijo. Položimo jih na pekač zraven jajčevcev. Zelenjavo pečemo v sredini pečice 45 minut, vmes jajčevce nekajkrat obrnemo. Rdečo peso po potrebi pečemo 60 minut.

3

Jajčevca pustimo rahlo ohladiti in ju prerežemo po dolgem na polovico. Z žličko iz lupine postrgamo meso in česen, oboje drobno sesekljamo, stresemo na cedilo in pustimo stati 30 minut.

4

Rdečo peso olupimo in narežemo na ne pretanke rezine. Iz 3 žlic olja, vinskega kisa, soli in popra zmešamo marinado, z njo prelijemo narezano peso in mariniramo 30 minut.

5

Kumino opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in drobno zmeljemo v možnarju. V skodeli zmešamo odcejene jajčevce, sezamovo pasto, 2 žlici olja, limonov sok, sol, mleto kumino in kajenski poper. Do uporabe pokrijemo s prozorno folijo.

6

Lisičke očistimo in večje prerežemo na polovico. Veliko ponev segrejemo, vanjo stresemo lisičke in pražimo na močnem ognju 2 minuti, da spustijo vodo. Dolijemo 2 žlici olja in pražimo še minuto, saj se lisičke ne smejo zmehčati. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

7

V sredino krožnikov naložimo pire jajčevcev v obliki stolpiča (pri tem si pomagamo s kovinskim obročem). Ob strani naložimo marinirano rdečo peso. Na krožnik naložimo še lisičke, okrasimo s svežimi zelišči in pokapljamo s preostalim oljem.

Oceni
1234