Sestavine

  • 250 g bele moke tip 550
  • 200 g pirine bele moke tip 630
  • 50 g ržene moke tip 1150
  • 10 g čičerikine moke
  • 330 g mlačne vode
  • 10 g svežega kvasa
  • 10 g sirupa iz ječmenovega sladu (ali agavin sirup)
  • 8 g soli

Uvod

Bageta v obliki klasa, toda ne enega, temveč iz vsaj treh mok! Recept, ki je vsestransko uporaben, saj lahko spečemo klasično bageto, ustvarjamo s škarjami, spreminjamo moke in trgamo majhne žemljice ob različnih jedeh. Količina je za dve bageti, saj bo ena prehitro pošla, druga pa bo hvaležno dobra še naslednji dan.

Predvsem pa je to šola okusov! Vsaka moka da vse od sebe, vse skupaj pa se združijo v nadokus. ”Od zdaj naprej pa ne boš več vedno pekel le belega francoza,” se je iz njenih polnih ust, da se je drobilo vse naokrog, slišalo kot pohvala.

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 kom
  • Hranilna vrednost: 915 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 1 ura 45 minut za vzhajanje)
 
Postopek
1

Belo, pirino, rženo in čičerikino moko ter vodo je z mešalcem mešal 2 minuti in nato pustil stati 30 minut. Kvas je nadrobil in ga skupaj s sirupom zamešal v moko ter z nastavkom za gnetenje mešal testo 3 minute.

2

Dodal je še sol in gnetel dalje na stopnji 2 do gladkega testa. Testo je preložil v naoljeno oglato (30 x 15 cm) plastično posodo, pokril s prozorno folijo in pustil vzhajati na sobni temperaturi 1 uro.

3

Testo je zvrnil na pomokano delovno površino, ga razdelil na dva dela. Vsak del je po širini zvijal v cilinder in pri tem zviti del vedno malo stisnil, tako da je bil na koncu celoten obod zvit. S stikom navzdol je testo preložil na pomokano leseno desko, pokril s krpo in pustil vzhajati 15 minut.

4

Testo je brez pritiska z rokami oblikoval v valj dolžine pekača. Oba zvitka je položil na peki papir na pekaču s stikom navzdol. Rahlo ju je pomokal. S škarjami je zarezal poševno do sredine vsake 4 cm, nato je te dele izmenično preložil levo in desno. Pokril je s krpo in pustil počivati 30 minut.

5

Medtem je pečico segrel na 230 stopinj. 10 minut pred pričetkom pečenja je na dno pečice postavil manjši pekač s 750 ml vode.

6

Pekač z bagetama je postavil na drugo rešetko od spodaj in pekel 10 minut. Nato je odstranil pekač z vodo in pekel še 15 do 20 minut. Pečeni kruh je ohladil na rešetki.

Oceni
1234