Sestavine

  • 380 g bele moke
  • 14 g svežega kvasa
  • 200 ml mleka
  • sol
  • 40 g masla

Uvod

Po pilotu je tipkal kot po tipkovnici, pa vseeno ni nič našel. Kako je televizija neumna, je zanergal na glas, da je še njo priklical. ”Ni neumna televizija, temveč tisti, ki jo gledajo …” mu je spustila, češ, ti ležiš na kavč, jaz pa likam. In ker je s tem bilo 1:0 zanjo, je lahko še nadaljevala. ”Očitno imaš preveč časa. Zato pripravi, prosim, nekaj za večerjo!”

Če bi rekla vsaj kaj, si je le mislil, na glas pa predlagal: ”Kar toast s sirom bom opekel.” A ni bila preveč navdušena: ”Spet? Toast je kot bi jedel pečeni karton … A naj bo, če se ne spomniš nič drugega.”

Še dobro, da ni rekla, če ne znaš nič drugega. Zato je prihodnjič poskrbel, da ni bil karton. ”Spet toast,” je vprašala, a ko je poskusila, je bilo 1:0 zanj!

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 15 kosov
  • Hranilna vrednost: 118 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut (+ čas za vzhajanje)
 
Postopek
1

Moko je presejal v skodelo in v sredini naredil vdolbino. Vanjo je nadrobil kvas, ga zmešal z žličko sladkorja in dolil mlačno mleko. Po vrhu je potresel malo moke, mleko s kvasom rahlo premešal in pustil vzhajati pokrito na toplem 30 minut.

2

Nato je na moko stresel 1 žličko soli in mehko maslo ter gnetel v mešalniku na najnižji hitrosti 12 minut. Gladko testo je oblikoval v kroglo, jo položil nazaj s skledo, pokril s krpo in ga pustil vzhajati 1 uro.

3

Štirikotni globoki model (10 c 20 cm) je namastil z maslom in potresel z moko. Vzhajano testo je s pomokanimi rokami narahlo oblikoval v hlebček in ga položil v namaščeni model. Pokritega je pustil vzhajati 30 minut oz. da je podvojil volumen.

4

Medtem je v majhen pekač nalil 500 ml vode in ga postavil na dno pečice. Pečico je segrel na 230 stopinj. Tik preden je postavil model v pečico, je z ostrim nožem po dolgem zarezal v testo 1 cm globoko.

5

Testo je s čopičem po vrhu premazal z mlekom in model postavil v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj. Kruh je pekel 35 minut. Po 10 minutah pečenja je iz pečice odstranil čekač z vodo in zmanjšal temperaturo v pečici na 220 stopinj. Pečeni kruh je zvrnil iz modela na rešetko in ga pustil ohladiti.

Oceni
1234