Sestavine

  • 14 kom belih belušev
  • 30 g olupljenih mandljev
  • 300 g mladega krompirja
  • 6 šalotk
  • 12 črnih ali zelenih oliv
  • 1 zreli paradižnik
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • sladkor
  • solni cvet
  • 70 ml suhega šerija
  • 30 g masla
  • 1 žlička dimljene mlete paprike
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

To, da se krompir najboljše speče v pečici, že vemo, kajne. A to ni zaradi krompirja, temveč zaradi vsega tistega, kar ga spremlja. Krompir je stalnica, sezona pa mu spreminja družbo. Zdaj so to, torej, beluši, ki jim bomo tokrat dodali še olive, šalotko in paradižnik. Ker pa je belušem v pečici težko določiti optimalen ugriz, se tokrat ne bomo jezili, tudi če bodo malo čez ”a point”. Saj so zato zraven še mandlji, ki med grizljanje dodajo drugačnost. V tem je čar preprostega in dobrega kuhanja – recepti so si podobni, toda vsak ima še nekaj svojega in posebnega.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 460 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na četrtine. Šalotko olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. V skledi zmešamo krompir in šalotke z žlico olja in soljo. Stresemo v ognjevarni model za narastke in postavimo v pečico za 25 minut na drugo rešetko od spodaj.

2

Medtem olupimo beluše in odrežemo oleseneli del. Paradižnik narežemo na krhlje. Beluše v skodeli zmešamo s preostalim oljem, solnim cvetom in 1/2 žličke sladkorja. Porazdelimo jih model zraven krompirja in prelijemo s šerijem in 100 ml vode. Po vrhu potresemo maslo in postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Vmes beluše večkrat obrnemo, da se enakomerno kuhajo.

3

Mandlje opražimo v ponvi brez maščobe in jih 10 minut pred koncem pečenja skupaj s paradižnikom in olivami stresemo na beluše in krompir. Pečeni krompir potresemo z dimljeno papriko in peteršiljem.

Oceni
1234