Sestavine

  • 1 kg belih belušev
  • sol
  • 2 šalotki
  • 1 pomaranča
  • 20 g svežega ingverja
  • 15 koriandrovih zrn
  • 1/4 žličke burbonske vanilije
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • solni cvet
  • 5 žlic mandljevega olja
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 strok čilija
  • 250 g jadranskih kozic
  • 1 zreli veliki avokado (ali 2 manjša)
  • 2 žllci limetinega soka
  • sveža bazilika

Uvod

Čeprav je peklensko vroče, se lakota vseeno oglaša. Hladna juha, ki zapeče, skleda solate, ki osveži, nekaj hitro opečenega, kar je lahko? Vse to so rešitve, le odločiti se je težko samo za eno … Pa dajmo, torej, kar vse tri!

Marinirani beluši, kuhani v lastni osnovi, ki pa je polna še dodanih okusov, pekočih, sladkih, sočnih, eksotičnih, bi bili preveč predvidljivi, če bi jim dodali le na hitro opečene jadranske kozice. Vročina utruja, zato nas mora hrana dvigniti, ne pa še bolj uspavati. Potrebujemo, torej, živahnost in pestrost okusov, tekstur, barv, temperature (vroče kozice na solatno-ohlajenih in mariniranih beluših), viskoznosti (marinada, pomarančni sok, olivno olje) kombinacij (sadje-zelenjava). Naj bo kar vroče!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 419 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Turno belo 2018, Movia
 
Postopek
1

Beluše olupimo in odrežemo spodnje olesenele dele. Zavremo olupke, odrezane spodnje dele in 1,5 l slane vode ter kuhamo na srednji temperaturi 7 minut. Precedimo in odmerimo 50 ml tekočine od kuhanja.

2

Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje, blanširamo v vreli slani vodi 10 sekund, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Pomarančo z ostrim nožem filetiramo in iz ostankov stisnemo sok (ca 100 ml).

3

Olupljeni ingver drobno sesekljamo. Koriandrova zrna zdrobimo v možnarju. 50 ml beluševe vode, pomarančni sok, kis, mandljevo olje, 2 žlici oljčnega olja, solni cvet, mleti koriander in vanilijo zmešamo v marinado. Na koncu vanjo zamešamo še čebulo in ingver.

4

Zavremo preostalo beluševo vodo, dodamo beluše in jih kuhamo 3 minute. Kuhane poberemo s penavko iz vode, naložimo na pladenj in takoj prelijemo z marinado. Pustimo stati 20 do 30 minut.

5

Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Čili drobno sesekljamo. Avokado olupimo in odstranimo peško, vsako polovico po dolgem prerežemo in narežemo na 2 cm velike kose.

6

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo kozice, česen in čili ter pečemo na srednji temperaturi 4 minute. Malo pred koncem pečenja stresemo v ponev še narezani avokado. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

7

Na krožnike naložimo marinirane beluše, pomarančne fileje, avokado in kozice ter potresemo z lističi bazilike.

Oceni
1234