Sestavine

  • 100 g moke
  • 150 ml mleka
  • 4 jajca
  • 2 žlici stopljenga masla
  • 2 žlici narezanega drobnjaka in 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • maščoba za peko palačink
  • 1 kg belih belušev
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica masla
  • 50 g mandljevih lističev
  • 75 g masla
  • 150 g tanko narezanega pršuta

Uvod

Beluši so že sami po sebi glavna jed. Ne potrebujejo veliko spremljave, saj imajo za glavno vlogo dovolj čvrstosti, teksture, sočnosti, pokončnosti, barve – kaj pa je še tako lepo belo?! – in, seveda, okusa, ki je pravzaprav nadokus. Nezgrešljivi so.

Zato jih nič zakrije, temveč jih le nežno objema. Za dokaz smo izbrali krepko spremljavo, ki se za skupno dobro odpove lastni ”karieri”. Maslena omaka le še okrepi okus belušev, palačinka z zelišči poudari njihovo prepoznavnost, pršut zaokroži harmonijo, ki se vsako pomlad, ko so beluši najbolj beli in najbolj debeli, spremeni v gostijo.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 690 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

V gladko testo razmešamo moko, jajca, mleko, 2 žlici stopljenega masla in sol ter pustimo stati 30 minut. Pred pečenjem vanj zamešamo zelišča.

2

V ponvi na maščobi spečemo tanke palačinke in jih do serviranja hranimo v ogreti pečici na 100 stopinjah.

3

Beluše olupimo in odrežemo spodnji oleseneli del. Zavremo 1 l vode, sol, sladkor in žlico masla, vanjo položimo beluše in kuhamo 7 minut. Mandljeve lističe opražimo v ponvi brez maščobe, dodamo maslo, ga raztopimo in rahlo solimo.

4

Na ogrete krožnike naložimo po dve palačinki, rezine pršuta in odcejene beluše, katere prelijemo z mandljevim maslom. Okrasimo z drobnjakom.

Oceni
1234