Sestavine

  • 1 kg rumene kolerabe
  • 200 g korenja
  • 200 g gomoljne zelene
  • 1 strok česna
  • 1 žlička žafranike
  • 1 žlička soli
  • 2 beljaka
  • 1,2 l zelenjavne juhe
  • 250 ml mleka
  • 50 g masla
  • 90 g trdega pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • muškatni orešček
  • sveži drobnjak
  • dimljena račja prsa (opcijsko)

Uvod

Ni le juha, temveč je tudi test. Torej juha, ki najprej preizkusi kuharja, potem pa še jedca. Kuharsko gre za bistrenje. Če je motno, je sicer še vedno dobro, toda ni dovolj lepo in je nepravilno. Juho je potrebno zbistriti tako, da za gledanje skoznjo niso potrebna očala … Pravzaprav pa sploh ni težko, le malo beljaka in veliko potrpežljivosti boste potrebovali.

Jedilno pa gre za resnico. Ste le jedec ali tudi dobrojedec? Kajti bistra je lahko tudi goveja juha. Ker v postopku ni šlo brez korenja, je malo tudi sladka. In če je dvojno močna, je skoraj kot esenca. Toda še vedno je goveja juha, torej iz mesa.

Ta bistra juha, ki je tako bistra, da se cmokom skoznjo vidi vsako zdrobovo zrno, tako sladka, da to lahko naredi le toliko in tako kuhane zelenjave, ter tako krepka, da je čisto prava esenca, pa je iz rumene kolerabe! Včasih so jo imeli radi le prašiči …

Ne, za najboljšo nedeljsko juho meso sploh ni potrebno!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 385 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri 20 minut
 
Postopek
1

Rumeno kolerabo, korenje, zeleno in česen olupimo ter grobo zmeljemo v sekljalniku za meso ali blenderju. Zelenjavo, žafraniko, sol, beljaka in juho zmešamo v velikem loncu in postavimo na hladno za 2 uri.

2

Nato lonec postavimo na štedilnik in vsebino počasi segrevamo ter vmes večkrat premešamo. Takoj ko se začne beljak strjevati, prenehamo z mešanjem. Juho kuhamo na majhni temperaturi 1 uro.

3

Nato jo previdno (da ne zdrobimo beljakove mase) precedimo skozi kuhinjsko krpo, katero smo položili v cedilo. Juho po potrebi rahlo solimo.

4

Za zdrobove žličnike zavremo mleko, maslo in sol. Z metlico vmešamo pšenični zdrob in pustimo stati 10 minut, vmes večkrat premešamo. Nato v maso zamešamo jajce in nastrgani muškatni orešček. Oblikujemo majhne žličnike, jih položimo v vrelo slano vodo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.

5

Juho naložimo v krožnke, dodamo zdrobov žličnik in ga po želji pokrijemo s tanko rezino dimljenih račjih prsi. Potresemo še z narezanim drobnjakom.

Oceni
1234