Sestavine

  • 1 kg mešanih školjk (dagnje, vongole, lepotke...)
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 1 majhen por
  • 1/2 koromača
  • 10 majhnih krompirjev
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici suhega vermuta
  • 400 ml ribje juhe
  • 150 ml suhega belega vina
  • 120 g pasiranega paradižnika
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke posušenega timijana
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 žličke žafranike
  • sol, kajenski poper
  • 6 svežih škampov (neobvezno)
  • sveži drobnjak ali koper

Uvod

Zunaj posije sonce in že začnemo računati, kako dolgo bo še vztrajal zimski mraz. Zunaj hitro pade mrak in že pomislimo, kako lepo bo, ko bomo lahko še zvečer sedeli na vrtu. Zunaj so na oknih sveče, znotraj pa si želimo, da bi nam bilo vroče brez kamina. V takšnih zimskih časih nas lahko, kajne, potolaži le nekaj poletno-morskega.

Pokličite v ribarnico, kdaj bodo imeli ob dagnjah tudi lepotke (vongole) in zraven kupite še nekaj škampov. Ne bo nastal sicer čisto pravi bouillabaisse, a dober bo tako, da bo odvisno le od velikosti lonca, kako dolgo vam bo poletno toplo. Brez kruha, brez aiolija, brez dolgotrajnega postopka, le z veliko školjkami in malo škampi, le s koromačem in krompirjem, pa z dovolj začimbami, da bo nastal prepoznaven nadokus, ki bo premagal zimo in ogrel morski spomin.

Ob tej jedi se boste v Šoli okusov (spet) naučili, da najboljše morske jedi nastajajo – izven sezone. 

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Por narežemo na tanke kolobarje. Koromaču izrežemo trdi kocen in ga narežemo na tanke trakove.

2

Krompir olupimo, povprek prerežemo na polovico in stresemo v vrelo slano vodo. Kuhamo na majhni temperaturi 15 minut in ga odcedimo. Školjke očistimo in dagnjam odstranimo brado.

3

V širokem loncu segrejemo 3 žlice olja ter stekleno opražimo čebulo in česen. Dodamo por in koromač ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dolijemo vermut in vino, malo pokuhamo in dolijemo še ribjo juho.

4

Dodamo paradižnikovo mezgo in pire, zelišča in začimbe ter vse skupaj zavremo. Kuhamo na majhni temperaturi 10 minut. Po 5 minutah v lonec stresemo še kuhani krompir.

5

V lonec nato stresemo školjke, pokrijemo in počasi kuhamo 10 do 12 minut, da se vse školjke odprejo. Medtem v ponvi segrejemo preostalo olje in škampe pečemo na močni temperaturi 1 minuto. V ogrete krožnike naložimo juho s školjkami in zelenjavo, potresemo z drobnjakom in na vrh položimo pečene škampe.

Oceni
1234